– Før i tiden var det ikke noe tilbud i det hele tatt. Da satt de rundt på Torget og hadde ingenting å gjøre. Nå kan de komme hit å få mat og være sosiale.

F.v: Jan Gunnar Ekermann, Rolf Gram, Kjell Johnny Eftedal, Lars Petter Midtvik, Rune Walderhaug, Raymond Olsen, Tine M. B. Nalum, Bård Isaksen, Liv Hansen og Alf Langseth.

F.v: Jan Gunnar Ekermann, Rolf Gram, Kjell Johnny Eftedal, Lars Petter Midtvik, Rune Walderhaug, Raymond Olsen, Tine M. B. Nalum, Bård Isaksen, Liv Hansen og Alf Langseth. Foto:

Den 55 år gamle klubben var takknemlig da Fokus Larvik kom med en gavesjekk på 25.000 kroner torsdag ettermiddag.

DEL

Torsdag ettermiddag overrakte Fokus Larvik et tilskudd på 25.000 kroner til Larvik Kameratklubb. Nestleder i klubben Tina M.B. Nalum mener det er ingen tvil om at disse pengene kommer godt med.

– Jeg blir så rørt. Det er så viktig for brukerne å ha et fast holdepunkt som dette, sier Nalum.

Alt i driften er basert på frivilligarbeid og den eneste inntekten er garasjesalget på lørdager.

Viktig å ha et sted å dra

Larvik Kameratklubb ble stiftet i 1962. Målet var da å hjelpe den tidens alkoholikere i nærmiljøet. Nalum mener at det i dagens samfunn er vanskelig å skille rusmisbrukere, alkoholikere og mennesker som sliter fysisk og psykisk. Derfor er klubben der for alle som måtte ha behov for noen å prate med, noe mat eller bare det å være i sosialt samvær.

– Før i tiden var det ikke noe tilbud i det hele tatt. Da satt de rundt på Torget og hadde ingenting å gjøre. Nå kan de komme hit å få mat og være sosiale. Og ettersom «Heimen» er lagt ned er dette en veldig viktig plass, sier Nalum.

Hver dag er det mellom 18 til 20 personer innom lokalet på Torstrand. Her får de et tilbud som er viktig. Nalum forteller at hennes engasjement stammer fra at hennes egen bror var rusmisbruker.

– Jeg så hvor stort behov det var for hjelp og støtte. Det er ikke alle som har en familie å dra til, sier Nalum.

Tine M. B. takker styremedlem Kjell Johnny Eftedal for gavesjekken.

Tine M. B. takker styremedlem Kjell Johnny Eftedal for gavesjekken. Foto:

Trenger ildsjeler

Før sommeren sendte Larvik Kameratklubb et brev til Fokus Larvik hvor de søkte om driftsmidler. President i Fokus Larvik, Rune Walderhaug, forteller at de normalt ikke gir tilskudd til bedrifter, men heller prosjekter.

– Vi så at dette var et så viktig engasjement at vi valgte å gjøre et unntak. Det er en god og viktig drift som fortjener støtte, sier Walderhaug.

Fokus Larvik er en klubb som ønsker å ha en sosial og samfunnsnyttig profil i Larvik-distriktet, og vil utvikle prosjekter til hjelp, glede og støtte for mennesker som trenger en håndsrekning, en oppmuntring eller en takk for noe positivt.

– Det er så viktig med ildsjeler som Tine Nalum, det er de som får ting gjort. Det er en samfunnsnyttig funksjon de driver med her, sier Walderhaug bestemt.

– Det er et skrikende behov

For et halvt år siden sendte Larvik Kameratklubb en forespørsel inn til Larvik kommune om fritak fra kommunale avgifter. Den har de enda ikke fått svar på, forteller Tine Nalum.

– Vi er veldig heldig som får litt mat fra Kiwi i nærmiljøet, samt noe fra Asko. Det gjør det lettere for oss å ha det åpent hver dag, sier Nalum.

Klubben serverer mat hver dag hele uken. Nalum skryter av sine medarbeidere, som også jobber frivillig. Hun forteller at stedet ikke hadde gått rundt hadde det ikke vært for hjelpen de gir.

– Det blir som en god gammeldags dugnad. Jeg skulle bare ønske flere hadde sett og hørt om dette, for det er et skrikende behov, forteller Nalum.

Vil sette fokus

Larvik Kameratklubb har søkt om midler fra forskjellige steder, men ikke fått noe svar. Fokus Larvik er stolte av å kunne overrekke gavesjekken på 25 tusen kroner som de mener går til et viktig og positivt prosjekt i Larvik.

– Vi vil sette Larvik Kameratklubb i fokus. Samtidig som vi ønsker å utfordre andre foreninger til å gi, sier president i Fokus Larvik, Rune Walderhaug.

Styremedlem i Fokus Larvik, Kjell Johnny Eftedal, mener det er viktig med åpenhet om rusmiljøet.

– TV-serien «Petter uteligger» har nok vært med på å skape et innsikt i livet til rusmisbrukere. Før virket det skummelt for det var ingen som snakket om det, men nå er det mer åpenhet. Det eneste skillet er jo at de lider av en avhengighet, fastslår Eftedal.

Artikkeltags