(Sandefjords Blad)

I 2016 var det fem som omkom i trafikken på vestfoldveiene. Det er én person mindre enn i 2015.

LES OGSÅ: Lys til ettertanke

– Det var to på motorsykkel, en syklist, en eldre sjåfør som ikke overholdt vikeplikten og en jente på Nøtterøy som omkom i trafikken i Vestfold i fjor. Statens vegvesen jobber nå med å få oversikt over antall alvorlige skadde i 2016. Dette er tall jeg håper er klart til helga, sier Mette Magnussen, distriktsleder for Trygg trafikk i Vestfold.

LES OGSÅ: Slik stanset politiet mannen som holdt 203 kilometer i timen på E18 (+)

For søndag 8. januar arrangeres «Lys til ettertanke» for 23. gang. Et arrangement der det tennes fakler langs E18 for å tenke på de skadde og de omkomne i trafikken.

 

– Vi jobber etter en nullvisjon. Enkelte fylker har hatt år med ingen drepte. Det er å håpe at det vil skje i Vestfold også. Tallet på drepte i trafikken har gått kraftig ned. På det meste har vi vært godt opp på 20-tallet, sier hun.

Alle er velkomne

Trygg Trafikk-lederen forteller at alle er velkomne til arrangementet.

– Jeg håper mange stiller opp for å vise at de bryr seg. Enten om man har opplevd noe selv, eller at man møter for å vise sin støtte og respekt, sier hun.

Søndagens arrangement vil også i år bli godt synlig.

LES OGSÅ: Rørende tale under «Lys til ettertanke»: – Aldri ta sjanser

– Farten på E18 settes ned til 30 kilometer i timen og det settes opp fakler langs veien. Dette er et kort stykke, så jeg håper at bilistene respekterer skiltingen, sier hun.

Tredelt program

I tillegg til lys langs E18, vil man gå i fakkeltog fra Skjee kirke og ned til E18 etter at første del av programmet er ferdig. For den første del av programmet foregår utendørs. Her blir det appeller, blant annet med fylkesordfører Rune Hogsnes og med UP-sjef Runar Karlsen. Kjell Håkon Andersen vil spille saksofon. Deretter blir det fakkeltog fra Skjee kirke og ned til E18.

LES OGSÅ: To skadd i utforkjøring i Hof

– Neste del av programmet vil foregå inne i Skjee kirke. Her blir det taler. På vegne av de pårørende vil Anne Tarasenko tale, sier Magnussen.

Skifte av statsråd

For tredje år på rad er det samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen som vi holde tale. Opprinnelig var det meningen at tidligere justisminister Anders Anundsen skulle tale, men med endringene i regjeringen like før jul, gjorde at planene måtte endres.

Etter taler, musikk og en minnestund med biskop Per Arne Dahl, blir det samvær med servering i Skjeestua like ved.

Betydelig nedgang

1994, Første året minnemarkeringen ble holdt, var det 18 personer som ble drept i trafikken. Siden dette har tallet på drepte holdt seg høyt, med året 1999 som det verste: Da ble så mange som 23 personer drept. Året etter var det 21 drepte. Siden dette har det vært variasjoner i antall drepte, men heldigvis med en synkende tendens.

LES OGSÅ: Fire til legevakt etter ulykke i E18-tunnel

– Ny firefelts motorvei har vært viktig. Noen strekninger har vært mer utsatte en andre, sier Magnussen.

Færrest trafikkdrepte i Vestfold var i 2010. Da var det tre som ble drept i trafikken. De siste årene har tallet variert mellom fire og seks drepte.

Bidra til færre ulykker:

Magnussen har en soleklar oppfordring til alle som ferdes på veien. Hun mener det er tre ting som alle må respektere skal visjonen om null drepte i trafikken være mulig å nå:

– Kjør etter forholdene, kjør rusfritt og bruk bilbelte!