Tviler på at rapport får følger

Snart kommer evalueringen etter 22. juli. Her er den sakkyndige rapporten fra Agnar Aspaas og Terje Tørrisen.

Snart kommer evalueringen etter 22. juli. Her er den sakkyndige rapporten fra Agnar Aspaas og Terje Tørrisen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Historieprofessor Tore Grønlie tror ikke at evalueringen etter 22. juli vil få stor effekt.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Han mener strukturene i norsk politikk og samfunn er for tunge til å endres.

Rapporten som legges fram førstkommende mandag, skal blant annet ta for seg hva som kunne vært gjort annerledes og hva institusjoner og samfunnsledelse kan dra lærdom av. Men Grønlie tviler på at den vil føre til store endringer.

– Jeg tror ikke at vi får noen store effekter i det hele tatt. Det er for tunge strukturer i norsk politikk og samfunn til at de over tid lar seg grunnleggende endre, selv av en så dramatisk hendelse, sier han til Vårt Land.

Grønlie mener at virkningen av rapporten kommer helt an på hvordan politikere og samfunnsaktører følger den opp. Han tror først og fremst at vi får en tilbakevending til det normale.

– Fremdeles er det i en viss utstrekning slik at politiske partier er forsiktige med å prøve å slå politisk mynt på 22. juli. Spørsmålet er hvor langt vi er kommet i retning av retur til helt normale politiske forhold, sier Grønlie, som blant annet forsker på styrings- og forvaltningshistorie.

Han ønsker ikke å spekulere i hva kommisjonen vil si, men mener det er åpenbart at den må komme med kritiske synspunkter på hva som gikk galt, også hvis det rammer enkeltpersoner.

– Kommisjonen må påpeke hva som sviktet. Da er det vanskelig å se for seg en rapport som ikke resulterer i at et antall personer og/eller miljøer kommer i et lite flatterende lys, sier Tore Grønlie. (ANB-NTB)

Artikkeltags