Det er ikke bare å rigge opp et ringspill i Lardal. I hvert fall ikke i offentlige sammenhenger. For ifølge politivedtektene må du søke om lov før ringene kastet mot pinnene.

Så spesielt er dette at NRKs Norge Rundt har vært på besøk. Innslaget vises i kveld.

- Jeg har et ringspill på kontoret, men selve ringene holder jeg forsvarlig innelåst, røper Eva Holth Patell, HMS-rådgiver i Lardal.

Uten tillatelse fra politiet må ingen drive ringkasting, står det i Lardal kommunes politivedtekter for offentlige arrangementer fra 1979. Nå står det riktig nok under kapittelet «Offentlige forestillinger», men kommunehuset og barneskolen er offentlig nok til at ØP prøver å lokke med seg ansatte på en høyst useriøs og ulovlig kastekonkurranse.

ØP ville selvfølgelig ha med bygdas lensmenn på spillet. Men nei, det lot seg ikke gjøre. Til det var de to på kontoret altfor opptatt med alvorlige saker til å prøve seg med spontant og ikke omsøkt ringspill.

Men i første etasje på kommunen lar Hans Petter Wallin, Per Olav Runningen og Hans Kristian Wilson seg be både to og tre ganger, før de drister seg til å bli med. Eva Holth Patell rigger til spillet rett utenfor døra til lensmannen.

- Det finnes helt andre treningsforhold for dette i Larvik, sier Wallin, som har adresse byen, og lett innkasserer 150 poeng.

Runningen haler i land 100 poeng, og kan noe beklemt fortelle at han har ligget i trening inne på skogen.

- Æ e halvskræmt no, sier trønderen og skotter mot politikontoret.

Wilson drar til med 50, men hadde kanskje klart bedre hvis ikke han hadde blitt distrahert av lensmannen som plutselig kommer ut i korridoren.

- Politiet ser ikke ut til å bry seg stort, mener Wilson og kikker etter lovens lange arm som skritter bortover gangen med mobilen til øret.

Eva Holth Patell påstår at hun bare har trent mens hun har vært på ferie på Sørlandet, og lander 100 poeng.

Ferden går videre til Lardal barneskole.

Lærerne Bodil Nonstad og Linn Engelstad tar et avbrekk fra bøkene.

- Det må du ikke gjøre. Det er ulovlig! utbryter renholder Marit Gåskjenn i det hun kommer inn på kontoret og ser Nonstad kaste med konsentrert blikk.

- Det kan bli dyrt. Nå som det er jul og alt, sier renholder Eva Magnussen bekymret.

Damene gjør gode forsøk, men kan ikke slå Wallins poengsum på 250. Dog matcher Engelstad etter et godt juksetriks fra fotograf Erik.

Dermed er det Hans Petter Wallin, byggesaksbehandler i Lardal, som kan innkassere premien; en marsipangris.

- Hva føler du nå?

- Dette er over all forventning. Nå kommer endelig all treninga til nytte, ler Wallin og setter tennene i fersk marsipan.

I høst besøkte NRK Lardal for å lage et innslag rundt den noe underlige regelen. I kveld blir innslaget sendt ut til hele Norge.

- All reklame er god reklame. Det er i hvert fall en måte å få oppmerksomhet på, ler Eva Holth Patell.

- Ble du nervøs da du oppdaget hva som sto i politivedtektene?

- Jeg har ikke drevet med ulovlig ringkasting på jobben. Jeg hadde mitt på det tørre helt til dere kom. Lensmannen ser grei ut, jeg tror det går bra.

Holth Patell aner ingenting om strafferamma for å spille ulovlig, og har heller ikke fått mange tilståelser fra de ansatte.

- Det er klart enkelte kan ha spilt ulovlig, men vi har mange ansatte som er bosatt i andre kommuner.

- Er du redd for oppblomstring etter at lensmannen reduserte kontortida til to timer to dager i uka?

- Nei. Vi får håpe folk er flinke til å søke på forhånd, ler Eva Holth Patell.