Dermed kan Ramm-drapet og Kristin-saken i Larvik få sin løsning, og ikke minst straff, selv etter 25 år.

I desember 1995 ble liket av Ronald Ramm funnet ille tilredt i mannens bolig på Rødberg mellom Larvik og Stavern. Mannen var slått i hjel og forlatt for å dø. Ingen vet den dag i dag hvem som sto bak det bestialske drapet.

Les også: - Brukte trolig sex for å komme seg innpå Ramm

I august 1999 dro Kristin Juel Johannessen (12) for å bade en varm sommerdag. Hun kom aldri hjem. Kroppen til 12-åringen ble funnet på hjemstedet Mørk i Hedrum i Larvik. Jenta var kvalt. Drapet er fortsatt ikke oppklart.

Får tips

– Det kommer tips i begge sakene. Vi har sjekket ut ting de siste årene, opplyser leder for krimavdelingen ved Larvik politistasjon, Knut Vidar Vittersø.

Han mener de har god oversikt på begge drapssakene, slik at eventuelle nye interessante opplysninger vil bli behandlet på en riktig måte og satt i sammenheng i etterforskningen.

Senest i vår undersøkte de et tips i Kristin-saken, men det viste seg at observasjonen ikke falt sammen med drapet i tid. Vittersø mener likevel det kan være slike ting som til slutt kan få betydning.

– Utfordringene er at de fleste som har sett noe, kontaktet politiet den gangen. Sakene vil bli tatt opp igjen hvis vi har noe som peker veldig sterkt mot en gjerningsmann, sier han.

Straffeforfølge

De uoppklarte drapssakene i Larvik ville blitt foreldet i henholdsvis 2020 og 2024. Mandag ble foreldelsesfristen på 25 år opphevet i Stortinget. Det samme gjelder for alvorlige sedelighetsforbrytelser.

Det var den rødgrønne regjeringen som først satte i gang utredningen av opphevelsen av foreldelsesfristen på 25 år, mens den blåblå regjeringen programfestet det i sin regjeringserklæring i fjor. I Stortinget mandag ble det en realitet. Stortingsvedtaket har virkning fra 1,. juli og gjelder for de uoppklarte drapene de siste 25 årene. Drapene som går lengre enn 25 år tilbake i tid, blir ikke omfattet av lovendringen da Grunnloven forbyr dette.

De uoppklarte drapene teller 32 i alt, blant dem de to drapene i Larvik på 90-tallet.

– Det får ingen praktisk konsekvens for oss nå, påpeker Vittersø, som viser til at betydningen er at de vil kunne straffeforfølge noen uavhengig av hvor lang tid som har gått.

Selv om sakene teknisk sett er henlagt, blir det gjort undersøkelser ved ny informasjon.

Favner bredt

Tipsene de får inn i drapssakene kan dreie seg om alt fra «snakk» i rusmiljøet rundt drapet på Ramm, til mopedobservasjoner i Kristin-saken.

– Tipset kan dreie seg om noe folk har gått og tenkt på, forklarer Vittersø, som sier alt blir vurdert.

– Vi tar det imot og undersøker det hver gang,

Kan kvie seg

Tidligere etterforsker i Larvik-politiet, Jørn Lier Horst, har vært involvert i begge drapsetterforskningene i Larvik. Hans første krimbok, «Nøkkelvitnet», er også bygd opp rundt Ramm-drapet.

Lier Horst mener det nye vedtaket også kan medføre at noen spørsmål aldri vil bli besvart.

– I noen saker opplever vi at når fristen går ut, så kan svarene komme, sier han.

Lier Horst peker blant annet på familie og andre rundt en gjerningsmann, som vil fortelle det de vet når de ikke lenger risikerer å sette noen i et straffansvar.

På en annen side forstår den tidligere etterforskeren pårørendes behov for svar.

– Jeg har full forståelse for at noen skal kunne stilles til ansvar for den urett som er begått, sier han.

LES FLERE ARTIKLER OM DE TO DRAPSSAKENE PÅ HØYRE SIDE