«Kunne ikke gå ut døra uten å tenke at folk syntes at jeg var dum»

– Det er vanskelig å forklare hva som hendte. Jeg var innstilt på å komme tilbake i jobb, søkte så mange jeg kom over, men fikk liksom ikke noe. Jeg endte opp mye alene hjemme, forteller Mathilde Knippen, her sammen med hunden Ida.

– Det er vanskelig å forklare hva som hendte. Jeg var innstilt på å komme tilbake i jobb, søkte så mange jeg kom over, men fikk liksom ikke noe. Jeg endte opp mye alene hjemme, forteller Mathilde Knippen, her sammen med hunden Ida. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mathilde (20) er skremt over hvor lett det var å falle ut av verden da hun ble arbeidsledig. Nå har hun to jobber og skal studere.

DEL

– Jeg dro på meg maska hver dag, og sa ikke noe til noen. Ikke engang samboeren min. Det var det som var feil. Jeg mistet all tro på meg selv. Til slutt kunne jeg ikke gå ut døra uten å tenke at folk syntes jeg var rar eller dum, sier Mathilde Knippen.

20-åringen koser med hunden Ida, og nettopp hund, forståelsesfull samboer og en masete mor fikk Mathilde på rett spor igjen. Opp av sofaen og tilbake til livet.

Plutselig utenfor

Jenta fra Høyjord, som det siste året har bodd i Hedrum, har alltid stått på. Fra hun var 13 år hadde hun jobb ved siden av skolen, og etter videregående søkte hun seg til Forsvaret.

Det var imidlertid noe som ikke passet henne. Etter ei drøy uke var hun hjemme igjen. Uten jobben som hun sa opp før hun dro, og uten skoleplass.

Det var da nedturen kom.

Nylig fortalte hun historien i sin blogg, og håper noen kan lære noe av hennes historie.

– Det er vanskelig å forklare hva som hendte. Jeg var innstilt på å komme tilbake i jobb, søkte så mange jeg kom over, men fikk liksom ikke noe. Jeg endte opp mye alene hjemme og ble slapp og giddeløs. Nå etterpå er jeg veldig overrasket over at det kunne gå så fort.

Litt av årsaken til at hverdagen ble vanskelig var også at hun nettopp hadde flyttet, og at vennene bodde i Andebu og de var mye på jobb og skole.

– Snakk med noen!

Mathilde Knippen og hunden Ida trives ute på tur. 20-åringen ble skremt over hvor fort hun isolerte og ble giddeløs seg da hun ikke fikk jobb.

Mathilde Knippen og hunden Ida trives ute på tur. 20-åringen ble skremt over hvor fort hun isolerte og ble giddeløs seg da hun ikke fikk jobb. Foto:

Redningen ble at hun til slutt våget å fortelle samboeren hvordan hun hadde det, etter at hun også gjorde mindre og mindre hjemme.

Sammen ble de enige om å skaffe seg en hund, slik at Mathilde skulle ha noe å drive og trives med. Dermed kom hun seg mer ut.

– Han var veldig forståelsesfull, og det tror jeg mange er overfor dem man er glad i. Derfor er det viktigste rådet jeg kan gi at de som sliter må snakke med noen.

Og da Mathilde følte seg klar til å melde seg arbeidsledig, kom jobben plutselig som bestilt.

– Moren min hadde vært på Nordbyen, og sa at det var en ledig jobb i blomsterbutikken der. Hun maste på meg for å dra dit, og så fikk jeg jobben!

Prøver å finne gnisten

Mathildes historie er ikke unik. Stadig flere unge faller utenfor arbeidslivet etter endt skolegang. Jo lengre de er ute, desto vanskeligere er det å komme tilbake i jobb. Det vet både Hilde Haugum i NAV og Terje Levinsen i IFokus mye om.

– Det er ikke noen enkel løsning når noen har falt utenfor arbeidslivet. Det er ofte veldig individuelt, men vi forsøker å lokke fram den indre motoren hos hver enkelt, en interesse vi kan bygge videre på. Den lille gnisten er kjempeviktig, sier Haugum, som er avdelingsleder for de under 30 år hos NAV.

Haugum understreker at det da det er så viktig å ha rutiner og noe å gå til. En forening å være med i, og noen rundt seg som bryr seg.

– Vi i NAV er også der hvis noen trenger det, og vi som jobber med å motivere unge til å finne tilbake til utdanning eller jobb, bryr oss virkelig, sier Haugum.

– Mange blir redd for mennesker

Det samme gjør Terje Levinsen, som leder teamet i iFokus i Larvik som har ansvar for de under 30 år. Han har lang erfaring med ungdom og endringsprosesser.

– Vi prøver å finne den eller de tingene som gjør at selvtilliten kommer tilbake. At de opplever å gjøre ting de får til igjen. Mange blir redd for andre mennesker, hvis de har slitt lenge.

Levinsen og hans team får inn mange ulike personer som trenger hjelp til å finne ut hva de kan drive med. Individuell oppfølging er viktig for å hjelpe best mulig.

– Noen trenger arbeidsrettet aktivitet, og andre trenger å trene på sosiale ting, som det å være i en lunsjsituasjon og ha smalltalk med andre mennesker. Vi er så heldige at vi har et godt samarbeid med Larvik kommune, Nav, helsevesenet og utdanningsveier. Næringslivet i Larvik er dessuten kjempeflinke til å ta i mot folk fra oss, sier Levinsen og legger til:

– Noe av de viktigste er at den enkeltes mål skal de eie sjøl, og ha tro på at de kan klare det.

Ikke vær redd for småjobber

17. august starter Mathilde Knippen på en treårig bachelor-utdanning for å bli barnevernspedagog. I tillegg har hun to deltidsjobber.

Hun råder andre som er i en lignende situasjon, til ikke å gi opp, selv om det er vanskelig å se noe positivt når det er som mørkest.

– Ikke vær redd for å spørre om hjelp og bruk de kontaktene man kjenner til å få en jobb er kanskje det viktigste. Også er det viktig ikke å være redd for småjobber og sesongjobber, for hvis man bare har én jobb å vise til, er det mye lettere å få referanser og en ny jobb, fastslår Mathilde Knippen.

Før Ida, en engelsk springer spaniel, er lei av å sitte stille, og rykker Mathilde opp. Igjen.

Artikkeltags