(Sandefjords Blad)

Donald Trumps valgseier i USA har skapt reaksjoner og bekymring over hele verden. Heller ikke hos Hjelpetelefonen, som betjener hele landet fra Skien, har dette gått ubemerket hen.

– Livredde for ny verdenskrig

Da Norge våknet opp til nyheten om Trump-seier onsdag morgen, kom også de første telefonene inn til Mental Helses hjelpetelefonen. Folk var bekymret over det som nå hadde skjedd – og ikke minst hva som nå kunne komme til å skje. 

– Det var folk som var livredde for resultatet etter valget i USA, og trodde at nå ville tredje verdenskrig bryte ut, sier daglig leder for Hjelpetelefonen, Aslaug Timland Dale til TA. 

Hun forteller også at de i forkant av valget fikk telefoner fra personer som fryktet at Trump kunne vinne, og dermed starte en krig.

– Hvordan svarer dere på slike henvendelser?

– Våre veiledere er trente i å ha vanskelige samtaler, og bare det å ha noen å snakke med om skremmende tanker, kan være beroligende, sier Timland Dale.

Blir preget av nyhetsbildet

Reaksjonene de opplevde etter Trump-seieren overrasket de ansatte ved Hjelpetelefonen.

Tjenesten merker mer og mer at nyhetsbildet er med på å påvirke hva folk ringer inn for å snakke om.

– Det er ikke lenger slik at man bare får nyheter gjennom avisa på morgen og Dagsrevyen på kvelden. Dersom man lever på nett, slik de fleste nordmenn gjør, så blir man bombardert med nyheter gjennom hele dagen, sier Timland Dale.

Fryktet «killer clowns»

Det siste halve året har Hjelpetelefonen merket en kraftig økning av tilfeller der nyhetsbildet har preget dem som ringer. Det merket de altså etter Trump-seieren, men også i ukene da de såkalte «killer clowns» herjet i gatene.

Da fikk de spesielt mange telefoner fra unge mennesker som var redde.

LES OGSÅ: Politiet bevæpnet seg på jakt etter klovn med kniv

Alle som ringer inn til Hjelpetelefonen er anonyme, men dersom innringer velger å oppgi det, registreres ulike tema og variabler med hensyn til rapportering til helsedirektoratet. Der fant de noe som overrasket.

– Fra 1. juli, og frem til i dag, har det vært 80,8 prosent negative reaksjoner på nyhetsbildet. Vi har besvart 19 329 samtaler i denne perioden, og i 17 235 av disse har tema for samtalen blitt registrert, sier Timland Dale.

Gruer seg til jul

Julen står snart før døren, men hos Hjelpetelefonen kom de første telefonene allerede for noen uker siden.

– Nå får vi telefoner hver dag fra folk som gruer seg til jul, sier Timland Dale og fortsetter;

Ensomhet er én av grunnene til at mange gruer seg til jul. 78 prosent av dem som ringte inn i fjor fortalte at de bodde alene og var ensomme. Fra 2014 til 2015 økte andelen meldinger som handlet om ensomhet med 73 prosent.

– Julen er en høytid der det blir lagt vekt på at man skal være sammen med familie, eller ha selskap med venner eller kolleger, og den ensomheten man føler ellers i året blir da mer tydelig, sier Timland Dale.

LES OGSÅ: – Jeg ble mobbet fordi jeg var tysk