ØPs lesere sier ja til Erna - nei til flere flyktninger

Dette mener leserne våre...
Basert på 0 brukersvar i velgerhjelpen
Artikkelen er over 2 år gammel

Nesten 1.500 ØP-lesere har tatt ØPs valgomat. Her kan du se hva Larviks befolkning mener om noen av de viktigste spørsmålene i årets valgkamp.

DEL

11. september er det stortingsvalg, og de fleste har nok bestemt seg for hva de skal stemme. På op.no har nesten 1.500 lesere tatt ØPs valgomat, kanskje for å få en pekepinn om hvilket parti de burde stemme.

Uansett gir de samlede resultatene en god indikasjon på hvor ØPs lesere står i de viktigste valgkampspørsmålene.

Den enkleste indikatoren på hvilken farge den politiske vinden i Larvik har, får man ved å se på hvem de som svarer ønsker som statsminister. Og det er på ingen måte "morna Erna"-stemning i Larvik.

Hele 62 prosent av leserne er enten delvis enig, eller helt enig, i at Solberg-regjeringen drar landet i riktig retning. Og det understrekes ytterligere av at 55 prosent av de som svarte vil ha Solberg som statsminister når det andre alternativet er Jonas Gahr Støre.

Les også: Erna leste for barn og tok selfie-runde i Stavern

Frp treffer velgerne i Larvik

Det er liten tvil om at Solberg-regjeringens populæritet blant dem som svarte også er knyttet til Frps rolle i regjeringen.

Hele 58 prosent av de som svarte er helt uenig i påstanden om at Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger. Bare ti prosent er helt enig i den påstanden.

Og både Høyre og Frps skatteprofil treffer de som har brukt valgomaten. Et klart flertall svarer at de ikke ønsker høyere skatter, og et knapt flertall på 54 prosent er helt, eller delvis, enig i at formuesskatten bør fjernes.

Den borgerlige sidens fokus på et sterkt forsvar faller også i smak blant de som har svart. 84 prosent er helt, eller delvis, enig i at forsvarsbudsjettet må økes i tråd med forpliktelsene Norge har gitt til NATO.

Les også: Larviks storsatsing imponerte Jonas

Vinnersaker på begge sider

Selv om de borgerlige nok blir mest fornøyd av å lese svarene ØP har fått inn, er det flere saker der partiene på venstresiden, eller i sentrum, kan glede seg over resultatene.

Et overveldende flertall på 88 prosent er helt, eller delvis, enig i at vi trenger en maksgrense på antall barn per lærer i klasserommene. Det er det kun Frp, Høyre og Venstre som er uenige i.

Et stort flertall av de som svarer mener også at barnetrygden bør økes. Det er med andre ord en vinnersak for både SV, Rødt og Senterpartiet.

Andre saker viser at politikk ikke alltid kan deles i en venstre-høyre-akse. Spørsmålet om eggdonasjon deler norske partier i to leire. Nei-siden består av KrF, Høyre, Rødt og Sp, mens ja-siden består av Ap, Frp, SV, MDG og Venstre. De som sier nei tjener trolig ikke mange velgere på det - et overveldende flertall av de som har svart er positive til å tillate eggdonasjon.

Under kan du se alle spørsmålene og hvilke alternativer ØPs lesere har foretrukket.

Artikkeltags