Vaskekona ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Den uføre Larvik-kvinnen (49) vasket svart i åtte år i mange hjem i Larvik og Stavern. Nå er hun dømt til fengsel i ett år og åtte måneder i Larvik tingrett. Retten mener hun overdrev plagene sine overfor lege og behandlere. Les også: Svindlet NAV for 2,2 mill i løpet av åtte år

Hun må også betale tilbake i underkant av 2.2 millioner kroner til NAV for trygdebedrageriet.

Kvinnen ble også dømt for tyveri av sølvtøy fra tre av kundene sine, blant dem en eldre kvinne og en alvorlig syk mann. Kvinnen fikk i mange år ytelser fra NAV, både sykepenger og uførepensjon, men samtidig vasket hun i mange hjem. Flere av kvinnens vaskekunder måtte vitne under rettssaken, og flere fortalte om et årelangt kundeforhold. Verken moms eller skatt ble betalt og kvinnen puttet inntektene i egen lomme samtidig som hun fikk støtte fra NAV. Overfor NAV fortalte hun i flere personlige møter at hun nesten ikke klarte å være i aktivitet, og NAVs forsøkt på å få henne over i yrkesrettet attføring, var derfor mislykket gang på gang.

«Hvor mye hun jobbet er usikkert, men hun vasket mange steder slik at vaskingen må ha hatt et betydelig omfang», står det i dommen.

Retten feide bort vaskekonas forklaring om at hun ikke kjente til reglene i Norge og at hun ikke trodde det var nødvendig å registrere et firma for å vaske i private hjem på den måten hun gjorde.

I retten fortalte 49-åringen om omfattende helseproblemer, men retten viser til at kvinnens mange kunder som vitnet i saken, ikke hadde lagt merke til at hun slet med store plager. I dommen vises det også til at plagene ikke har stoppet henne i å arbeide i relativt stort omfang i mange år.

«Retten mener det heller kan se ut som om hun har overdrevet plagene sine overfor lege og andre behandlere», står det i dommen mot 49-åringen.

Da politiet ransaket kvinnens hjem, fant de 42.706 kroner i kontanter. Disse ble beslaglagt og retten har bestemt at de skal inndras til fordel for NAV. Kvinnen må også betale erstatning for NAV-bedrageriet, som omtales som grovt. Erstatningen lyder på hele 2.184.397 kroner.

Dommen var enstemmig.

Da saken gikk i retten i forrige uke, nektet vaskekona for å ha stjålet fra kundene sine, men erkjente delvis bedrageriet av NAV og den manglende innbetalingen av moms og skatt.

49-åringen har nå en ankefrist på to uker.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken