Vi tilbringer stadig mer tid i nettleseren. Det er den som styrer opplevelsen enten du chatter på Facebook, skriver dokumenter i Google Docs eller sjekker eposten på Hotmail.

Har du en treg nettleser, vil du få en dårlig opplevelse av alle nettsidene du surfer på. Bruker du en usikker nettleser, er du et lett bytte for virusangrep og ondsinnede sider.

Derfor blir det stadig viktigere hvilken nettleser du velger å bruke.

Heldigvis har den tøffe konkurransen gjort at alle de store nettleserne har nådd et akseptabelt nivå. Du vil ikke bomme så lenge du har en ny nettleser, og i praksis blir det derfor en smakssak hvilken du går for.

Men forskjeller, det er det. Hver av de fem store nettleserne bygger på sine egen filosofi. Som regel har de også en del unike funksjoner. Her kan du lese om de viktigste forskjellene.

Firefox – et byggesett

Man kan på mange måter si at Firefox er verdens mest populære nettleser. For når folk først bytter ut nettleseren som fulgte med maskinen, så er det Firefox som er førstevalget. Og det har rundt 25 prosent av verdens nettbrukere allerede gjort.

Den kanskje viktigste fordelen ved Firefox er hvor mye du kan tilpasse den. Det finnes et helt univers av tillegg og utvidelser, som lar deg bygge ut nettleseren med alle de funksjoner du måtte behage.

I skrivende stund finnes det over 20 000 tillegg på hjemmesidene til Firefox. Blokkering av annonser, bedre kontroll over nedlastninger, bokmerker, bildegallerier, nye verktøylinjer – her er det meste dekket.

Firefox har også vært en pådriver for nye nettstandarder, og pleier å være tidlig ute med å støtte ny teknologi. Mange webutviklere sverger til Firefox på grunn av de gode utviklingsverktøyene, og tester derfor det meste i Firefox. Det betyr at du sjelden får problemer med inkompatible nettsider.

Nå kommer også snart Firefox 4, som både skal være raskere og enklere å bruke. Du vil også få bedre kontroll over personvern og hvilken informasjon du vil gi til nettstedene du besøker.

Markedsandel: 24 %

Nyeste versjon: 3.6.3

Last ned Firefox

Chrome – når fart teller

Ønsker du en enkel surfeopplevelse i høy hastighet, er Googles nye nettleser verdt å sjekke ut. Her er det nemlig lite dilldall og fiksfakserier, og fullt fokus på surfingen.

Chrome er en av de kjappeste nettleserne der ute. Den har vunnet en rekke hastighetstester, og er spesielt kjent for hvor raskt den kjører tunge nettapplikasjoner som Google Docs.

En annen fordel med Chrome er at den ikke lar seg affektere så mye av dårlig kode. Mange nettlesere gjør maskinen til gjørme om du surfer på en side med mye Flash og animasjoner. I Chrome er det enkelt å stenge ned sidene når det skjer.

Den siste tiden har det også begynt å dukke opp et stort utvalg av tillegg, som gjør at Chrome ikke er langt bak Firefox når det gjelder tilpasningsmuligheter.

Markedsandel: 6 %

Nyeste versjon: 4.1

Last ned Chrome

Safari – nykommer fra Apple

Safari er standard nettleser når du kjøper en ny Mac. Og det er nok også på egen platform at nettleseren trives best, for i Windows er det få unike funksjoner å slå i bordet med.

Noen små gimmics kan nettleseren skilte med. Du kan bla mellom bokmerker og historikk i en egen 3D-visning slik man blar mellom album i iTunes. Nettleseren er flink til å foreslå adresser når du begynner å skrive i adressefeltet. Den støtter de fleste nye standarder på nett, og er også relativt kjapp.

Markedsandel: 4 %

Nyeste versjon: 4.0.5

Last ned Safari

Opera – nerdenes favoritt

Opera er kanskje mest kjent på mobil, men nettleseren finnes også for datamaskinen.

Nettleseren har alltid vært et populært valg i datakyndige kretser. Det har kanskje sammenheng med hvor proppet den er med spenstige og til tider litt rare funksjoner.

For hvilke andre nettlesere har innebygget støtte for chatting via IRC, nedlastning av filer via Bittorrent og har innebygget epostleser. Du kan danse et titalls forskjellige bevegelser med musepekeren for å styre nettleseren, og bokmerkene dine kan synkroniseres på tvers av mobil og PC. I det hele tatt er det nok av spennende triks å utforske.

Ulempen med en så stor verktøykasse er at det kan bli vanskelig å finne frem i alt sammen – Opera er nok ikke den mest oversiktlige nettleseren, ei heller den enkleste å begynne å bruke.

Markedsandel: 2 %

Nyeste versjon: 10.53

Last ned Opera

Internet Explorer – den trygge middelvei

Det store flertall bruker Internet Explorer når de surfer. Nettleseren følger med Windows, og har du ikke lastet ned en ny nettleser til datamaskinen så er det nok denne du bruker nå.

Internet Explorer har lenge hatt et dårlig rykte på seg, og ikke ufortjent. Nettleseren har hengt langt etter både når det gjelder standarder og funksjonalitet, og har også vært en stadig skyteskive for angrep og virus.

Heldigvis har det skjedd mye den siste tiden, og den nye versjon 8 av Internet Explorer er ansett for å være en moderne og bra nettleser. (Har du de eldre versjonene 6 eller 7 bør du oppgradere snarest.)

En av de store fordelene med Internet Explorer er at den er markedsstandarden. Det betyr at ingen nettside lanseres uten å ha vært grundig testet i denne nettleseren først. Noen nettsider fungerer faktisk bare skikkelig i Internet Explorer. Så skal du være helt sikker på en feilfri opplevelse av nettet, er det Internet Explorer som gjelder.

På den annen side har Microsoft vært veldig trege med å implementere nye standarder og teknologi. Liker du å ligge i teten av utviklingen, bør du nok da heller sjekke ut en av de andre nettleserne på markedet.

Markedsandel: 62 %

Nyeste versjon: 8

Last ned Internet Explorer