Færre barter, men Norge nummer fem i verden

Artikkelen er over 4 år gammel

Movember-aksjonen nådde ikke fjorårets hårete tall, men Norge er nummer fem i verden i innsamlede kroner pr. innbygger.

DEL

Totalt hadde det kommet inn drøyt 5,7 millioner kroner i Norge mandag formiddag. Den endelige opptellingen gjøres onsdag 9. desember, men det er foreløpig et stykke opp til fjorårets aksjon. Da kom det inn i underkant av åtte millioner kroner.

– Vi vet at det kommer inn mer penger de siste dagene, og at bedrifter og andre har hatt aktiviteter som blir sendt inn helt på tampen. Vi har et håp om at resultatet i Norge blir rundt sju millioner kroner, sier Arild Domaas i Kreftforeningen.

LES OGSÅ: Ingen fart uten bart

Tror konkurransen om oppmerksomhet har vært hard

Domaas har ingen god forklaring ennå på at det er en liten nedgang fra i fjor. I år var det drøyt 15.500 barter med i den norske innsamlingen, mot ca. 21.000 i fjor.

– Det er jo ikke noe tvil om at verden har forandret seg ganske mye det siste halve året, og at det kanskje er andre ting som har fått mer fokus enn movember. Vi skal ha en skikkelig evaluering i etterkant, sier Domaas.

Han forklarer at det har vært mange populære aktiviteter i år, og økt fokus rundt det å holde seg aktiv.

– Det er noe vi ønsker å utvikle videre. vi har både egen pin og sykkelbaklys, slik at Movember kanskje vil handle om mer enn bart de neste årene.

Ikke best i Europa i år

Mandag morgen var Norge nummer seks i verden i antall innsamlede kroner og i antall registrerte barter det var mulig å donere penger til.

Målt opp mot folketall var Norge nummer fem i verden, med 1,12 kroner pr. innbygger.

Norge har tidligere vært best i Europa målt opp mot folketall, men er i år grundig slått av Irland, som så langt har samlet inn 1,46 kroner pr. innbygger.

Overlegent best i verden er Australia i 2015, med 4,44 kr pr. sine drøyt 21 millioner innbyggere så langt. Med andre ord over 95,5 millioner kroner.

Bart med farge

Domaas har ikke lokale tall for Vestfold tilgjengelig pr. nå, men mange har deltatt også i årets aksjon.

Østlands-Postens journalist Torgrim Skogheim deltok også i år, og dokumenterte utviklingen av barten i november (se video nederst). Han samlet inn sitt mål, 1.000 kroner i løpet av de første dagene.

Foran f.v.: Einar Røed, Trond Eirik Jensen, Trygve Jacobsen og Jan Erling Kvisvik
Bak f.v.: John Martin Kvalsund, Henrik Ulrich Godager Berge, Svein Ove Jacobsen, Joachim Steinsett, Ole Kristian Larsen og Erling Haugli Hansen.

Foran f.v.: Einar Røed, Trond Eirik Jensen, Trygve Jacobsen og Jan Erling Kvisvik Bak f.v.: John Martin Kvalsund, Henrik Ulrich Godager Berge, Svein Ove Jacobsen, Joachim Steinsett, Ole Kristian Larsen og Erling Haugli Hansen. Foto:

Også Larvikbankens medarbeidere deltok, og samlet inn over 10.500 kroner til menns helse. De hadde stukket fram haka på forhånd, og sagt at de skulle farge bartene oransje hvis de klarte målet om femsifret beløp.

Som sagt så gjort.

– Bankens kvinner har vært støttende denne måneden, men vi har fått høre at de fleste av oss ser bedre ut uten bart!, humrer markedssjef Jan Erling Kvisvik.

Han kan også fortelle at tilbakemeldingene fra de besøkende har vært positive, men om det var før eller etter at barten ble oransje, forteller historien ikke noe om.

    Movember bildeserie

    Artikkeltags