Gå til sidens hovedinnhold

Vikingtradisjoner på Anvik

Artikkelen er over 20 år gammel

Vestfoldstakken er Gro Kjølls alternativ til bunad. I sommer har hun stilt ut på Turistkontoret i Stavern, og nå på Anvik gårdshandel.

– Jeg synes det er viktig å få Vestfold stakken ut til hele fylket, og Stavern og Larviksområdet har ikke fått oppleve den, sier Gro Kjøll fra Holmestrand.

Hun har akkurat flyttet stakkene sine – Vestfold stakken og Åsa stakken – til Anvik gårdshandel.

Landbruksnisje
Sammen med mannen sin, driver Gro Kjøll bondegård i Holmestrand. De driver, og har drevet, med høner, men følte de trengte enda et bein å stå på.

– Fylkeslandbruksavdelingen tilbød et etablererkurs for kvinner i landbruket, og etter hvert fant jeg ut at jeg ville satse på å sy, forteller hun.

I år er det første året de kan leve av inntektene fra gårdsbutikken, men de har like mange høner fremdeles.

– Det har ikke gått utover resten av driften på gården, vi driver bare med to ting samtidig nå, sier hun.

Inspirert av vikinger
Gro Kjøll har tatt utgangspunkt i historien om vikingdronningene Åsa og Alvhild, og latt seg inspirere av påkledningen og stoffene vikingene brukte til høytider.

– Osebergfunnet har jeg trukket mange ideer fra. Det er tross alt Nordens største vikingfunn, med mange bevarte stoffer og klesplagg. Jeg har latt stakken være som den var, men gitt hele drakta min egen tolkning og gitt det hele et mer moderne og brukervennlig preg, sier Kjøll.

Hun syr disse modellene selv, med hjelp av en til. På de fem årene hun har holdt på, har hun sydd rundt 500 stykker.