Viktig part i byutviklingen

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Hva betyr rikinger for byutviklingen?

DEL

Erling Fossen er engasjert i Oslo Teknopol. Et interkommunalt selskap som driver næringsutvikling i Osloregionen. Han er klar i sin mening: Byer som ikke har lokale rikinger som agerer som bybyggere, går det dårlig med.

- Det er bare dem som har midler til å støtte et nytt og offensivt næringsliv. De må kunne bruke penger på prosjekter som er litt usikre. Hvis ikke rikingene gjør det, hvem skal da gjøre det? Spør Fossen.

Han har jobbet med byutvikling i flere kommuner, blant annet Moss.

- Larvik minner litt om Moss. Der opprettholder de industrien til Peterson, han som er skyld i «mosselukta», i stedet for å torde å satse på nytt.

I Bergen har forretningsmannen Trond Mohn gitt enorme pengegaver til universitetsmiljøet, nevner Fossen.

I 2004 ga han 250 millioner til Universitetet i Bergen, og den kom oppå de nærmere 140 millionene han allerede hadde gitt til ulike forskningsformål ved Universitetet, Haukeland Universitetssykehus og Nansensenteret samme år.

- Det å lede en stor og formuende bedrift er et viktig forvalteransvar, sier Mohn.

- Vi har et ansvar for den neste generasjon. Men det må først såes før det kan høstes, uttaler mannen som har gitt nesten 400 millioner uten å tenke på egen fortjeneste.

Hva har så lokale rikinger betydd for vår naboby Sandefjord?

- Jeg vil begynne med å si at Larvik har vært en industriby med store forskjeller mellom eiere og ansatte. I Sandefjord har vi vært mer likeverdige gjennom historien, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch.

Han nevner skipsreder Anders Jahres gave, rådhuset og kulturhuset Hjertnes. Som han betalte halve summen av. På den tiden rundt 40 millioner kroner.

- Vi må ikke glemme konsul Lars Christensens bidrag til byen. Han ga masse penger til Hvalfangsmuseet, samt hvalfangstskulpturen i rundkjøringen.

Ordfører Gleditsch kan nevne i fleng. Nå bidrar det lokale næringslivet til å få tak over ute-amfiet til Hjertnes.

- Det er viktig at folk som er bemidlet bidrar til byens utvikling. I Sandefjord har vi en tradisjon for at rike mennesker er med i foreningslivet og bidrar økonomisk, forteller ordføreren.

Artikkeltags