Vil ære krigsseilerne som døde

Mine blir minnesmerke: Disse to hornminene (som medlemmene på bildet mener må være tyskproduserte) ble plukket opp av sjøen utenfor Norge våren 1945. F.v.: Tor Walter Bentsen, Henning Thorsen, Bjørn Bryhn, Ulf Kittelsen, Reidar Gaasholt og Jan Ivan Christiansen.foto: silje Løvstad Thjømøe

Mine blir minnesmerke: Disse to hornminene (som medlemmene på bildet mener må være tyskproduserte) ble plukket opp av sjøen utenfor Norge våren 1945. F.v.: Tor Walter Bentsen, Henning Thorsen, Bjørn Bryhn, Ulf Kittelsen, Reidar Gaasholt og Jan Ivan Christiansen.foto: silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Hornminene fra andre verdenskrig har stått i gården hos Larviks sjømannsforening siden i fjor sommer. Nå vil foreningen gjøre dem om til minnesmerker for falne krigsseilere.

– Vi vil gjøre dette for å ære krigsseilerne, sier leder av Larviks sjømannsforening, Henning Thorsen.

I 2005 fikk de to gamle tyske hornminer fra Horten marinemuseum. De har stått i gården til sjømannsforeningen siden sommeren 2012.

– De kaller det evig utlån, fordi de ikke hadde plass til å oppbevare dem selv. Men det er i realiteten marinens eiendom, sier kasserer i sjømannsforeningen, Kjell Lauritzen.

Etter at veiarbeidene i Prinsegata startet opp, tok foreningen kontakt med lederen av Kommunalteknikk, Knut Hjalmar Gulliksen, fordi de ønsket å lage et minnesmerke ut av de gamle minene.

– Nå har vi fått klarsignal fra Hallstein Bast, som er leder av kommunens utsmykningskomité, om at en av minene kan settes opp i Prinsegata. Vi har allerede ordnet med fundament, så nå må vi få på plass en messingplate hvor navnene på de falne krigsseilerne skal stå, sier medlem av sjømannsforeningen, Ulf Kittelsen.

76 krigsseilere fra Larvik

Han har samlet inn 76 navn på menn fra Larvik som seilte under krigen, og som aldri kom hjem igjen. Navnene ønsker han og foreningen nå skal bli synlige, slik at befolkningen kan minnes de som ofret livet for et fritt Norge.

– Vi synes et minnesmerke utenfor sjømannsforeningen, med de sjøfolkene som kom fra gamle Larvik kommune, er på sin plass. Men vi ønsker å lage et minnesmerke i Indre havn også, med den andre minen. Men det har vi ennå ikke fått klarsignal for, sier Kittelsen.

Hvis et minnesmerke kommer på plass i Indre havn vil messingplaten inneholde 200 navn, fra det Kittelsen betegner som storkommunen Larvik.

– Det er ikke bare sjøfolk på den listen, men også andre larviksborgere som måtte bøte med livet under andre verdenskrig, som for eksempel Sachnowitz-familien. Det er flere folk som ferdes der nede, så derfor vil det være naturlig at alle navnene står der.

Skal være klart innen 1. mai

Den første minen skal stå er i krysset mellom Prinsegata og Schultzes gate. Gulliksen i Kommunalteknikk sier til ØP at han ikke vet når minnesmerke vil stå ferdig, men lover at det senest skal være klart innen 1. mai 2014.

– Vi er i gang med arbeidet nå, men jeg er litt usikker på videre arbeid på grunn av vinteren, og at det kan komme frost når som helst. Men vi har tatt av toppdekket av veien, og har begynt å grave der fundamenteringen av minnesmerke skal være. Jeg kan ikke si noe eksakt om når minen bli plassert der, annet enn at det avhenger av når det kommer frost, sier han.

Ved siden av minnesmerket, vil det bli plassert tre benker.

– Vi gjør dette for å utsmykke gata, og for å minnes de som gikk bort, sier Thorsen.

Artikkeltags