Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha det søppelfritt på Saltstein

Artikkelen er over 6 år gammel

Surfere fra hele Østlandet kom til Nevlunghavn da Saltstein Surfklubb arrangerte strandryddedag ved de populære surfeområdene langs kysten lørdag.

– Strandryddedagen er en årlig, landsomfattende miljøbegivenhet med mål om en ren kystnatur som alle kan ha glede av, inkludert dyr og fugler, forteller Ivar Eidsten Trondsen i Saltstein Surfklubb.

Surferne tok også en tur inn på Oddane fort for å fjerne en havarert båt.

– Det er litt synd at hverken båteier eller kommunen har tatt tak i den forliste båten før. Det ble varslet om at den lå her, og da kunne den enkelt bli tatt hånd om. Nå ligger den smadra og spredd utover hele området.

Surfeklubben tok hånd om dette på lørdag, og flere dykkere tok også en tur ned på havets dyp for å hente søppel.

Var med å «oppdage»

Jørn Dybdahl fra Larvik var blant de første som surfet på Saltstein på 80-tallet. Han bor nå i Longyearbyen, men tar turen til Saltstein så fort han er i Norge.

– Da vi startet med surfinga på 80-tallet var det tre surfere i vannet. Nå er det opptil 30 her, det er veldig moro å se.

Dybdahl er sjeleglad for at diskusjonen om lovligheten av surfing på Saltstein er over

– Det er veldig gøy å se at klubben lever i beste velgående, at det er mye aktivitet her og ikke minst at ungdommen er opptatt av miljøet.

Ny, egen container

Klubben er spesielt glad for å endelig ha fått sin egen container, som de har fått tak i via sponsorene Larvik Banken, www.pointbreak.no, Sandefjord brettseilerklubb, JOTUN og Fylkesmannens Miljøvernavdeling i Vestfold.

– Det har vært stort behov for å rydde søppel på steinane etter vinteren. Vi var heldige og fikk hjelp av noen som ville støtte miljøtiltaket.

Tanken bak denne containeren er at surfeklubben kan bruke den til dugnader.

– Men kanskje det er like viktig at alle tar i et tak og rydder litt når man har vært i vannet. Om du ser noe søppel som ligger på Saltstein eller på vei til bilen, ta det med og legg det i containeren! Alle vil surfe i rene omgivelser. Spesielt er det viktig å ta med liner, garn og ruser som fuglene kan sitte fast i.

Et renere Norge

Ryddedagen ble altså arrangert i samarbeid med surfernes miljøorganisasjon Surfrider Foundation Norway. Simen Knudsen, leder av den nasjonale organisasjonen, var også representert på Saltstein i helga.

– Målet er et renere og mer trivelig Norge. Det er veldig kult at det er så mange som kommer, og at folk også kommer langveisfra.

Leder for lørdagens ryddeevent var imidlertid den lokale surferen Markus Karlsen. Saltstein-ambassadøren var selv fornøyd med oppmøte.

– Vi har rett under 20 frivillige her i dag som hjelper til med å rydde. Det er bra! Siden mange er flinke og plukker med seg litt hele tida er det ikke ekstremt mye her i dag, men det er likevel nødvendig å ta en stort tak innimellom.

Kommentarer til denne saken