Vil ha oss til å spise som steinaldermennesker

Åpent møte: Onsdag kan du få informasjon om kosthold, helse og trening ut fra et steinalder-perspektiv på Grand. Camilla Maktabi, leder i Kostreform i Vestfold, lokker med foreleserne Sara Lossius og Pål Jåbekk. Foto: Tonje E. Skjørtvedt

Åpent møte: Onsdag kan du få informasjon om kosthold, helse og trening ut fra et steinalder-perspektiv på Grand. Camilla Maktabi, leder i Kostreform i Vestfold, lokker med foreleserne Sara Lossius og Pål Jåbekk. Foto: Tonje E. Skjørtvedt Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Ved å leve og spise som steinaldermennesker mener Kostreform i Vestfold at vi kan leve et bedre og sunnere liv. Onsdag arrangerer de et kostholdsmøte i Larvik.

– Altfor mange blir overvektige og syke i dag. Vi sover for lite, spiser for mye, vi har for lite energi, og mange sliter med udefinerbare mageproblemer. Etter jobb og man har lagt ungene, er man tomme for energi. Jeg hadde selv et slikt liv, forklarer Camilla Maktabi, leder i Kostreform i Vestfold.

Kostholdsmøte

For fire år sidenla hun om kostholdet etter en periode med sykdom.

– Jeg kuttet ut sukker og brød, og fokuserte på kjøtt, fisk og grønt. Det tok meg bare en måned før jeg følte meg bra igjen, sier hun entusiastisk.

I fjor var hun med på å blåse liv i lokallaget som hadde ligget dødt i noen år. Februar neste år arrangerer de en stor kostholdskonferanse i Bølgen, men først gjester foreningen Grand i morgen kveld.

Blant foreleserne er Sara Lossius som nylig har gitt ut boken «Paleo», som spinner ut fra paleolittisk tid i steinalderen. Temaet er at mennesket skal spise og leve slik steinaldermennesket gjorde. Kostholdet har mange navn, og er også kjent under lavkarbo og LCHF.

Men det handler ikke bare om kosthold, påpeker Maktabi, det er snakk om en livsstil. Pål Jåbekk, som har en mastergrad i idrettsvitenskap, kommer for å fortelle om trening ut fra et evolusjonært perspektiv.

Omstridt tema

Konseptet rundt lavkarbo og steinalderdiett er omstridt, og går imot myndighetenes kostholdsråd hvor det anbefales et moderat inntak av fett. Steinalderkostholdet innebærer et høyt inntak av fett, og man skal kutte ut korn og sukker.

– Det er ikke bevist at inntak av fett gir økt fare for hjerte- og karsykdommer. En annen kritikk er at snittalderen på steinaldermennesket var lav, men på den tiden var det også høy spedbarnsdødelighet og man hadde heller ikke dagens legevitenskap, sier Maktabi, før hun fortsetter:

– Hvorfor kan vi ikke ta det beste fra to verdener?

Teoretikerne bak livsstilen mener at mennesket ikke er genetisk skapt for dagens kosthold, og at dette er årsaken til mange av nåtidens livsstilssykdommer.

– Mange kan få et bedre liv med denne typen kosthold, og nå håper vi å nå fram til de som sitter og lurer på om dette er noe for dem, avslutter lokallagslederen.

Artikkeltags