Gå til sidens hovedinnhold

Vil hindre «fremmedbåter» i Farris

Artikkelen er over 13 år gammel

Nå skal drikkevannskilden Farris vernes mot innførte bakterier og forurensning.

Derfor stenger Gopledal Båtforening sin parkeringsplass og slipp for andre enn foreningens medlemmer.

- Det er etter anmodning fra kommunen at vi har iverksatt dette tiltaket. Etter at det ble funnet bakterier i drikkevann i Oslo i fjor, og det viste seg å være en «innført» bakterie, ønsker man å hindre at slik «innført» forurensning kommer til Farris for eksempel via båter som flyttes hit fra sjøen eller andre vann, sier John W. Nilsen og Frode Samuelsen, henholdsvis formann og sekretær i Gopledal Båtforening.

- Vi har ofte tidligere registrert at folk har kommet hit med båter på tilhenger, for så å sette dem ut fra vår slipp. Det kan være båter som vanligvis brukes i sjøen, som i motsetning til våre båter er innsatt med bunnstoff. Noen båteiere tar «sjøbåten» med seg hit for å ferskvannskjøre eller for å prøve et nytt «båtterreng» for en stakket stund. Den muligheten stenger vi nå for. Innkjørselen til plassen blir stengt med solid kjetting, og det er kun foreningens 48 medlemmer som har nøkkel, sier de to.

Tiltaket vil ikke være til hinder for de mange som kjører til området for å bade.

- Det andre parkeringsområdet like ved, som vi også leier av Treschow-Fritzøe, vil være åpent som før, og dermed blir det like enkelt som tidligere å ta seg fram for dem som kommer for å bade eller gå tur. Det er kun «fremmedbåter» vi ønsker å hindre på denne måten, sier Nilsen og Samuelsen.

Det er altså Larvik kommune som har bedt båtforeningen iverksette tiltaket. Det har vist seg at parasitter og forurensning raskt spres ved at båter eller fiskeutstyr som er brukt i ett farvann blir tatt i bruk nye steder uten at det er foretatt desinfisering. De fleste vil vel være enig i at det er viktig å være føre var. Skal tiltaket ha effekt, må det imidlertid også gjennomføres i de andre båthavnene i innsjøen. Ikke minst Kilen er et populært sted å sette ut båter på «dagsbesøk»,

- Om båtforeningen i Kilen kommer til å iverksette lignende tiltak, vet vi ikke. Ordningen med låst kjetting her i båthavna ved Gopledal blir uansett iverksatt umiddelbart, sier John W. Nilsen og Frode Samuelsen.