Vil løfte fram Lågendalen

Arbeid for ALLE: ? Jeg er veldig opptatt av at arbeid er en forutsetning for god folkehelse, sier Elin Saga Utklev (t.h.). Neste år kan hun bli partikollega til Turid Løsnæs. Foto:Sigrid Ringnes

Arbeid for ALLE: ? Jeg er veldig opptatt av at arbeid er en forutsetning for god folkehelse, sier Elin Saga Utklev (t.h.). Neste år kan hun bli partikollega til Turid Løsnæs. Foto:Sigrid Ringnes

Artikkelen er over 4 år gammel

To politiske ringrever og gruppelederen takker for seg, og nye ubeskrevne blad løftes fram på lista til Arbeiderpartiet i Larvik. Blant andre en engasjert 36-åring fra Hvarnes.

DEL

– Først og fremst synes jeg at det er veldig viktig at noen fra Lågendalen står på listene, sier Elin Saga Utklev (35).

Etter valget 14. september neste år kan hun bli et nytt ansikt i kommunestyret i Larvik. Hun er innstilt som nummer åtte på lista, som nominasjonskomiteen nylig offentliggjorde.

– Vi er fortsatt tidlig i prosessen. Ingenting er avgjort. Først skal listene gjennom en demokratisk prosess, påpeker hun.

Helsefokus

35-åringen, som er gift, har to barn og bor på en gård i Hvarnes, er politisk et ubeskrevet blad.

– Jeg har ikke vært aktiv i politikken tidligere, men jeg er generelt veldig engasjert og opptatt av mange ting. Det er mitt utgangspunkt for å ha lyst til å gå inn i politikken.

– Hvilke saker er du spesielt engasjert i?

– Hvis jeg skal trekke fram noe så må det bli landbruk, matsikkerhet, skole, utdanning og helse, sier Saga Utklev, som har god kompetanse innen det sistnevnte.

Hun er utdannet sykepleier, og er nå midt i innspurten av en mastergrad om helsefremmende arbeid.

– Jeg synes også det er veldig viktig at vi har en tydelig distriktsprofil i Larvik. Jeg ønsker å være en stemme for dem som bor fra Bommestad og nordover, påpeker 36-åringen.

Stiller til gjenvalg

Turid Løsnæs har markert seg mye de siste årene, blant annet som representant i planutvalget. Hun var ikke i tvil da hun fikk forespørsel om å stille til gjenvalg.

– Jeg har meldt meg til tjeneste. Hvis partiet vil ha meg så vil jeg gjerne sitte i en ny periode, sier Løsnæs.

Hun er innstilt som nummer to på lista etter ordfører Rune Høiseth, som er Aps ordførerkandidat for den neste perioden.

Døtrene går inn

For første gang på 24 år er verken Hugo Skau Carlsen og Steinar Nyland blant navnene på lista.

– Det var veldig rart ikke å se navnet mitt på den lista. Men nå føler jeg at tiden var inne for å trekke seg. Etter 24 år er jeg rett og slett litt mettet, sier Hugo Skau Carlsen.

For Steinar Nyland, som har sittet enda lenger, var det heller ikke aktuelt å takke ja til en ny periode.

– Det er så enkelt som at jeg synes at jeg har vært med lenge nok, sier Nyland, som synes det er ekstra gledelig å kunne overlate roret til døtrene Elin Nyland og Ingunn Nyland. Førstnevnte sitter inne i sin første periode, mens lillesøster Ingunn stiller før første gang.

Selv om han ikke stiller til kommunestyrevalg har han stilt seg til disposisjon dersom partiet ønsker han i planutvalget.

Truls Vasvik har vært gruppeleder for partiet den siste perioden. Etter totalt tre perioder i kommunestyret i Larvik velger han å gi seg av flere årsaker:

– Å være lokalpolitiker er tidkrevende med all aktivitet på kveldstid, og ikke så godt forenelig med små barn og familieliv. Dette er noe jeg har tenkt på over tid, og jeg skal ikke legge skjul på at oppførselen fra enkelte politikere den siste tiden gjorde at beslutningen ble enkel, sier Vasvik.

Helt ut av politikken skal han imidlertid ikke. Tidligere i år ble han valgt til fylkesleder for Vestfold Arbeiderparti, og han står på 5. plass til fylkestingslista.

– Nå ønsker jeg å fokusere på andre politiske områder. Videregående opplæring og folkehelse er to temaer jeg ønsker å bidra ekstra til på fylkesnivå.

– Mye kan endre seg på lista til Arbeiderpartiet

Leder i nominasjonskomiteen, Sonja Mandt, understreker at det fortsatt er tidlig i prosessen. – Mye kan endre seg fram mot 4. desember, sier hun.

Nominasjonskomiteen har fått inn tips til aktuelle kandidater, samt kontaktet samtlige som står på lista for inneværende periode.

– Vi må tenke framtidig når vi skal finne våre folkevalgte. Selv om vi er veldig glad for at mange velger å fortsette, så er vi spesielt fornøyd med å ha fått med oss nye, yngre krefter. Flott å se at folk er villig til å gjøre en innsats for kommunen og ta samfunnsansvar, sier Mandt.

At det vil komme reaksjoner på forslaget er hun innstilt på.

– Det vil alltid være noen som blir skuffet og ønsker en annen plassering. Og det er helt greit å kjempe for sin plass. Men det er mange runder igjen. Nå skal første dette forslaget ut til høring til lokallagene. Lista vil kanskje se helt annerledes ut på nominasjonsmøtet 4. desember, påpeker Mandt.

Lista består foreløpig av et flertall av menn, og tiden fram mot endelig liste skal brukes til å finne kandidater til å fylle de ledige plassene.

– Vi utfordrer nå lagene våre til å hjelpe til med flere navn, og eventuelt komme med andre innspill. Hvis medlemmene er uenige i noe, for eksempel mener at noen har fått feil plassering, så er det mulighet til å foreslå endringer. Dette er en langsiktig prosess som skal tygges i mange ulike forum. Lista skal ha lik fordeling av menn og kvinner, så de siste plassene bør fortrinnsvis gå til noen kvinner, sier Mandt.

– Og bare så det er sagt. Vi snakker ikke om listefyll. Om man står på 5. eller 35. plass, så har man en reell sjanse til å bli valgt inn i kommunestyret. Det er det til slutt velgerne som bestemmer, påpeker hun.

Forslag til listekandidater for Arbeiderpartiet i Larvik:

(Navn, fødselsår og bosted)

1. Rune Høiseth 1958 Østre Halsen

2. Turid Løsnæs 1946 Østre Halsen

3. Per Herman Aune 1961 Verningen

4. Elin Nyland 1978 Tjølling

5. Rolf Geir Hillestad 1963 Østre Halsen

6. Bente Seierstad 1970 Larvik

7. Espen Hetty Carlsen 1965 Larvik

8. Elin Saga Utklev 1978 Hvarnes

9. Andre Lysnes 1971 Larvik

10. Mona Aurvoll 1953 Larvik

11. Atle Karlsen 1970 Nanset

12. Guro Kohlberg Lomme 1977 Larvik

13. Liban Ulosso 1983 Stavern

14. Janne Ekman 1981 Larvik

15. Francios El-Safadi 1973 Larvik

16. Ingunn Nyland 1989 Larvik

17. Jan Alstad 1942 Stavern

18. Ann-Kristin Holt Kaupang 1963 Larvik

19. Tore Bøhagen Berger 1971 Stavern

20. Evy Jacobsen 1941 Larvik

21. Arne Inge Oxholm 1952 Larvik

22. Ann Irene Torgersen1987 Tjølling

23. Bjørn Erik Helgeland 1973 Stavern

24. Reidun Holst 1941 Larvik

25. Ragnar Johannessen 1934 Larvik

26. Anne Hilde Kjønniksen 1956 Larvik

27. Osvald Tansø 1938 Larvik

28. Berit Nilsen 1953 Helgeroa

29. Kåre Tørresdal 1932 Stavern

31. Dag R. Kristiansen 1975 Larvik

33.Bjørn Evensen 1949 Nevlunghavn

35. Svein Olav Ringdal 1956 Larvik

37. Alf Haga 1947 Nanset

Artikkeltags