– Er det dårlig gjort av meg å si at navnet virker litt tørt?
– Nei da. Jeg tenkte akkurat det samme som deg, ler lokallagsleder Bjørnar Elstad.
Han utgjør lokallagsstyret sammen med Kirsten Erlandsen, Elisabeth Eileraas Larsen og Oddgeir Ranvik. Ranvik sitter også i fylkesstyret, og sier at antallet medlemmer raskt har vokst til 7.500 på landsbasis. Moderpartiet ble etablert i 2020.
Bjørnar kan fortelle at lokalpartiet allerede har 50 medlemmer i Larvik. De tre som møter oss, Kirsten, Bjørnar og Oddgeir, innrømmer at de har svært lite politisk erfaring fra før.
LES OGSÅ: Hvem skal nå overta som «hissige veps»?
– Tok til vettet
Bjørnar har lenge vært interessert i politikk, men gnisten ble først en flamme da han fikk full pott for INP i et partibarometer på nett.
Nå leser Bjørnar seg opp på kommunale styringsdokumenter når han har fri fra jobben i en barnevernsinstitusjon, og målet er å sitte i kommunestyret i Larvik fra neste høst.
– Jeg stemte rødt som ung, Høyre som voksen – og nå har jeg havnet i sentrum etter hvert som vettet har landet, ler han.
Alle tre rister unisont på hodet da vi spør om INP er et protestparti.
Med vinden
Vi forsøker å be dem plassere Larvik INP. De er tydelige på at det er snakk om et sentrumsparti og at de er for arbeidsplasser og industri. Derav navnet.
– Men hva er det egentlig som skiller dere fra de andre? Kunne man ikke stemt SP eller KrF i stedet?
Dette kan de ikke svare på.
For et etablert parti ville et manglende svar på et så viktig spørsmål være ensbetydende med slakterbenken. Om Larvik INP finner ut av seg selv i tide, det får vi svar på 11. september neste år.
Fylkessekretær Oddgeir Ranvik snur fokus i retning av de nasjonale vyene som kraftpolitikken, og EØS-avtalen, som INF vil skrote så snart som mulig.
Vi forsøker å hente ham tilbake til Larvik. Partileder Bjørnar kommer til unnsetning:
– Vi er helt i støpeskjeen i Larvik. Vi er i en posisjon der vi kan forme INP Larvik til hva det partiet skal være. Derfor er det vanskelig å være kategorisk, og jeg tror helt ærlig ikke at vi ville tjene noe på det, sier Bjørnar.
Han forteller at hans nåværende møte med ØP er hans andre møte med sine to partikolleger:
– Forrige gang var i stiftelsesmøtet. Lokalpartiet er i en fase der man vil la partiet formes etter medlemmene, sier han.
Mot vinden
Vindkraft er en het potet for dem. De tre virker nesten litt forarget.
Kirsten Erlandsen sier at det var forslaget om å føre opp vindturbiner i sjøen utenfor Larvik som gjorde at hun engasjerte seg. Hun leste partiprogrammene til flere partiene, og meldte seg inn i INP. Så fikk hun en telefon fra Oddgeir, som lurte på om hun kunne tenke seg å etablere partiet.
– Du har ikke noe å gjøre i INP dersom du ikke er mot vindkraft, skyter Oddgeir inn.
Vi spør om han mener det bokstavelig.
– He-he, nei. Det var litt på spissen. Dessuten er INP en forkjemper for ytringsfrihet, folk må mene det de vil, understreker han.
Folkeavstemning i lokale saker?
Lokalpolitikk er imidlertid så mye mer enn vindkraft. Vi spør om de har andre fanesaker i Larvik. Oddgeir begir seg inn på det rikspolitiske sporet, men vi stopper ham. Flere ganger.
I partiprogrammet heter det at INP vil kreve folkeavstemninger i større, nasjonale saker. Vi spør om INP mener at man bør bevege seg bort fra det representative demokratiet også i Larvik. Vi bruker jernbanesaken som eksempel på en viktig sak.
Oddgeir kan ikke svare på om jernbanesaken på noe tidspunkt har vært så stor og prinsipiell at det kunne krevd direkte avstemning, men han har sterke meninger om beliggenheten:
– Jeg trodde det var en spøk da Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet mente at jernbanen skulle legges under Torget.
– Mener du at INP vil ta til orde for en omkamp om selve beliggenheten?
– Infrastruktur er en fanesak for oss, men jeg kan ikke svare deg nå på om vi ønsker en omkamp, svarer han.
