Gå til sidens hovedinnhold

Bast vil ha reaksjoner på ulovlig fyrverkeribruk. Visste ikke selv hva som var lov og ikke lov.

Artikkelen er over 3 år gammel

Hallstein Bast startet året med å sende en mail til nyansatt kommunalsjef for areal og teknikk i Larvik kommune. Der ber han om at det forberedes reaksjoner på uvettig fyrverkeribruk neste år.

– Det har vært mye å feire denne nyttårsaftenen, men det kan virke som det ikke holder for alle å smelle av fyrverkeri ved årsskiftet. Det blir saluttert både dagene før og etter, skriver Bast i en mail til nyansatt kommunalsjef Hilde Bøkestad i areal og teknikk i Larvik kommune.

– Dette er særlig ille for dyr, både tamme og ville. Det er rapportert om skremte hunder, katter og hester langt utenom tiden for tillatt bruk av fyrverkeri. Kan brannvesenet til neste år være tydelige med reglene for bruk av fyrverkeri og kan man eventuelt statuere eksempler ved brudd på disse?, fortsetter han.

– Jeg har fått noen henvendelser og måtte lese meg opp på regelverket. Og det er problematisk når vi ikke vet hva som gjelder av regler, påpeker Bast.

LES OGSÅ: Fant døde blåmeis på nyttårsaften

Usikker på regelverket selv

– I Lardal var det oppe en diskusjon rundt hester som løp ut grunnet fyrverkeri. Der ble det dramatikk med brukket bein og slikt. Så ser jeg jo døde fugler langs veien i oppslag i avisen, fortsetter han for å påpeke at dette er alvorlig.

– Kanskje man bør ta vurderingen om et sentralt fyrverkeri igjen. Jeg vil ikke ta noen stilling til det, men spørsmålet har vært reist. Nå har det vært ni øyeulykker i år, der halvparten var barn. Vi må tenke litt på dette.

Men hovedpunktet hans i denne henvendelsen gjelder regelverket.

(Saken fortsetter under bildet)

– Kanskje folk ikke vet nok om at det finnes begrensninger for oppfyring av fyrverkeri. For det finnes regler. Man kan sende opp fra klokken 18 på ettermiddagen nyttårsaften til en time over midnatt. Jeg er heller ikke sikker, og det er jo problematisk. Det er først og fremst dyrene jeg tenker på. Det er både tamme og ville dyr som plages av dette, sier han og vet at dyreeiere tar forholdsregler på nyttårsaften – spesielt rundt midnatt.

– Man kan ikke sitte i kjelleren med dyrene sine hele tiden, sier han og viser til mailen der han påpeker at fyrverkeri sendes opp i flere dager før og etter nyttår.

LES OGSÅ: Har du kjæledyr hjemme på nyttårsaften?

Kommentarer til denne saken