Jotron trekkes fram som synder i FN-rapport: – Dette er sterkt beklagelig

BEKLAGER: Administrerende direktør Merete Berdal i Jotron beklager at selskapet har solgt kommunikasjonsutstyr til den burmesiske hæren.

BEKLAGER: Administrerende direktør Merete Berdal i Jotron beklager at selskapet har solgt kommunikasjonsutstyr til den burmesiske hæren. Foto:

Kommunikasjonsutstyr fra Jotron er nå i hendene på burmesiske generaler.

DEL

Larviksselskapet Jotron har solgt kommunikasjonsutstyr til Myanmars flyvåpen.

Det skriver bistandsaktuelt.no

Informasjonen kommer fram i en FN-rapport, der Jotron er et av 60 selskaper som trekkes fram. Den burmesiske hæren, kalt Tatmadaw, har de siste årene vært under sterk kritikk for å bidra til etnisk rensing av den muslimske Rohingya-minoriteten.

«Enhver utenlandsk forretningsvirksomhet som involverer Tatmadaw (...) utgjør en høy risiko for å bidra til brudd på menneskerettighetslovgivning og internasjonal humanitær rett,» heter det blant annet i rapporten.

Ifølge rapporten kjøpte Tatmadaw sambandsutstyr av typen RRC-7700 Remote Radio Controller for Audio and Frequency Control over fjorårets forsvarsbudsjett, og Jotron skal ha mottatt 44 000 dollar for handelen, ifølge Bistandsaktuelt.

Administrerende direktør Merete Berdal i Jotron bekrefter overfor Bistandsaktuelt at handelen har funnet sted – og beklager det sterkt.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si ... Dette er sterkt beklagelig. Dersom det skulle vise seg at vi direkte eller indirekte har bidratt den krevende situasjonen i Myanmar, synes jeg det er tragisk, sier Berdal.

LES OGSÅ: Heidi (25) er en av to som kom gjennom nåløyet: – Jeg ble veldig stolt

Utviklet for sivil luftfart

Jotrons kommunikasjonsutstyr er utviklet for sivil luftfart, men Berdal vet ikke hvorvidt det har blitt brukt i militære operasjoner av hæren i Myanmar.

Nå skal Jotron endre rutinene:

– Denne saken har vist oss at det er et potensial for å forbedre rutinene våre. Noe av forklaringen ligger i størrelsen på ordren. Store ordrer håndteres alltid av vårt hjemmekontor, men mindre ordre av denne typen kan håndteres av de lokale kontorene, sier Berdal til ØP

Artikkeltags