Øksemord?

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg må først berolige: Jeg lever i beste velgående!

Redaktør Terje Svendsen har meninger om MDG, som ser ut til å bygge på en del antagelser.

Det overrasker ikke at redaktøren har fokus på personer og blåser opp en konflikt. Det ville derimot ha overrasket om han hadde fokus på politikk og politisk uenighet, eller på klima, miljø og bærekraftig utvikling, som er MDGs hovedsaker.

MDG har verken regler om eller tradisjoner for å bruke partipisken – tvert imot! Vi har tradisjon for stor takhøyde, som ikke ga oss problemer i foregående 4-årsperiode. MDG er blokknøytralt. Vi er alle grønne, men i foregående periode satt Vinjar Rosendal (nå Rødt) og jeg (Sp-medlem for 15-20 år siden) i kommunestyret og Julien Piombino (ganske blå) i planutvalget. I saker som ikke var «grønne» stemte vi noen ganger etter egen overbevisning.

Det er rimeligvis mulig å tolke MDGs verdier og prinsipper litt forskjellig i enkeltsaker i kommunepolitikken. I program- og nominasjonsmøtet tok jeg forbehold om noen foreslåtte «kuvendinger» i forhold til hva MDG har stått for i 4-årsperioden, og som jeg mener er tvilsomme i forhold til partiets verdier og prinsipper. Dette er bakgrunnen for at Hallstein Bast og jeg i en del saker både har stemt forskjellig, og har hatt forskjellige forslag, bl.a. budsjettforslag.

Det er bare trivelige mennesker i kommunepolitikken, inkludert Hallstein, som det vanligvis er hyggelig og greit å forholde seg til. Likevel var det vel ikke alltid like enkelt å samarbeide med Hallstein om SAK i flertallskonstellasjonen. Da gjelder det jo å skille mellom sak og person. Hallstein og jeg har vel hatt en trivelig tone oss imellom i denne perioden også, og utfylt hverandre i innlegg og stemt likt i de fleste saker.

Jeg har aldri hatt noe ønske om å bli politiker, men ble spurt om å stille på MDG-lista før 2015-valget. Jeg har alltid, både personlig og profesjonelt, hatt en «grønn» grunnholdning. Derfor har jeg stor sans for MDGs verdier og prinsipper. Jeg har «levd med» politikere i 30 av 40 år i mitt yrkesliv og lagt fram saker til politisk behandling. Det er nok bakgrunnen for at jeg ikke har like stor respekt for alle politikere, spesielt ikke de som ser på politikken som en «alternativ karrierevei». Jeg har derimot stor respekt for alle idealistene som bruker mye av fritiden sin i arbeide for et bedre samfunn, uten store godtgjørelser for jobben. Noen må ta den jobben for at demokratiet skal fungere. Derfor sa jeg ja da jeg ble spurt. Derfor ville ikke noe glede meg mer enn at «nye unge grønne krefter» ville engasjere seg i alle partier! Ungdommens klima- og miljøengasjement gir jo grunn til å håpe! Gry Aarnes i MDG er også et godt eksempel på dette engasjementet! Da ville det være en glede å trekke seg tilbake og nyte pensjonisttilværelsen!

Derfor er det også litt vanskelig å forstå redaktørens antagelser om «sår som blør», «voldsom irritasjon» over «Stavern-fokus» og «posisjoner». Jeg har ikke sterke anlegg for å bli hverken «fornærma» eller «irritert». Etter å ha observert slike fenomener i politikken gjennom mange år er det vel heller rimelig å bli litt oppgitt?

Redaktøren skjønner ikke alltid hva jeg mener. Kan det tenkes at han ville forstå mer hvis han var bedre orientert om de utfordringene vi alle står overfor, globalt og lokalt, innen klimaendringer, biologisk mangfold og bærekraftig utvikling? ØP har varslet om at «nye koster» snart vil overta ledelsen i avisa. Da er det vel lov å håpe på at ØP vil endre fokus fra personer og konflikter til utfordringer og løsninger?

Marit Kiste er varamedlem til styret i Larvik MDG. Hun har gjort ØP (og meg) oppmerksom på at den omtalte uttalelsen Hallstein har sendt ØP ikke er behandlet i styret, men utarbeidet og underskrevet av Hallstein (gruppeleder) og Per Einar (styreleder). I styremøtereferatet fra 14.01.2020 står det: «Styret diskuterte saken med KST-gruppeleder og fylkesleder, og gir leder fullmakt til å handtere saken videre, i samarbeid med KST-gruppeleder og fylkesleder.»

Etter styremøtet meldte jeg tilbake at vi burde snakke sammen. Jeg mener bestemt at samarbeid er noe vi bør løse internt i MDG ved å snakke sammen i stedet for å sende uttalelser til hverandre. Jeg har ikke fått noe forslag om en samtale verken fra styret eller gruppeleder, verken før eller etter at jeg mottok den omtalte uttalelsen – tvert imot! – saken var avgjort. Nå er den offentlige skittentøyvasken i gang. Jeg har ikke ønsket dette, men blir vel nødt til å delta, for å belyse at saken har flere sider. Sett fra mitt ståsted handler dette som sagt om politisk uenighet om noen få «kuvendinger» i forhold til hva MDG sto for i 4-årsperioden i det nye valgprogrammet. Jeg har reservert meg mot disse «kuvendingene», fordi jeg mener at de også er tvilsomme i forhold til MDGs verdier og prinsipper.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.