Om fastlegers listelengder, ventelister – og arbeidstid

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.ØP hadde et oppslag 24.02. om listelengde, antall på venteliste eller med ledige plasser hos endel fastleger i Larvik. Med fare for å ikke forstå eller å misforstå budskapet i oppslaget, kan det være på sin plass med litt supplerende informasjon.

Listelengde og arbeidstid

Det er ikke slik at listelengden bestemmer legens arbeidstid, slik at lange lister betyr lange arbeidsdager og/eller stor arbeidskapasitet og korte lister det motsatte. Det er omfanget av sykdom og helseproblemer hos pasientene på listen som avgjør arbeidstiden.

Fakta

Gjennomsnittlig listelengde hos norske fastleger er omkring 1100 pasienter og gjennomsnittlig arbeidstid er dessverre blitt 56 timer i uka. Kun 10% av fastlegene klarer å holde seg innenfor 37.5 timers uke. Fastlegene i Norge venter nå spent på hva regjeringen vil gjøre med deres pressede arbeidssituasjon.

Ventelister og behov for fastlegehjemler

Det er heller ikke slik at antallet pasienter på venteliste viser behovet for legehjemler i et område. Det er arbeidstiden som medgår til å betjene pasientene, som viser dette behovet. For eksempel: Hvis tre fastleger til sammen arbeider 170 timer pr uke for å bistå pasientene i sitt område, bør det være liten tvil om at behovet er minst fire fastleger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.