Når Shkurte Vokshi (30) har ferie, da savner hun frisørsaksa og kundene. Hun sier at hun elsker yrket sitt, og få år etter at svenneprøven var bestått etablerte hun i 2018 sin egen frisørsalong mellom Skien og Porsgrunn, Jeta Frisør.

Salongen vokste raskt. Den trofaste kundemassen kom etter, og snart måtte hun ansette flere folk. Det passet fint, for det hun liker best ved frisøryrket er nettopp folk.

– Når kundene legger vekk og glemmer mobilen og bare prater om ting, utveksler tanker og erfaringer, det er så fint. Og at jeg kan løfte utseendet deres litt samtidig – det er en bonus, sier Shkurte og ler.

For tre år siden åpnet Shkurte (30) dørene i Skien, nå har hun tatt over et lokale i Larvik: – Første dagen er vi nesten fullbooka

Måtte tenke kreativt

Shkurte legger ikke skjul på at hun har forretningsteft, og da pandemien traff måtte hun hente fram kreativiteten for å kunne holde frisørsaksa i arbeid. Ett år inne i pandemien utvidet hun derfor med en frisørsalong i Larvik.

– Lokale restriksjoner og regler gjorde at det var greit å ha mulighet til å jobbe ett sted dersom det andre skulle bli stengt. Samtidig hadde vi jo økt mye i Skien. Dette kunne vi jo.

– Dessuten vet jeg at dersom man skal satse, så bør man gjøre det under eller etter kriger. Det er da man har størst sjanse for å lykkes, mener Shkurte.

Pågangsmot – og motgang

Våren 2021 viste hun stolt fram de nye lokalene til Jeta Frisør i Nansetgata til ØP. Listene for de første dagene var nesten fulle, og satsningsviljen til henne og kollega Sandra Mailund var på topp.

Få måneder senere ble hun nominert til en av frisørnæringens virkelige hederspriser, der hun blant 600 frisører hadde blitt nominert til en av fem salonger i finalerunden, og ble kalt «et friskt pust i nærmiljøet, de sprer sin inspirasjon og sin lidenskap». Hun kan fortelle at nominasjonsteksten gjorde henne tårevåt.

Da lokalavisa pratet med henne i forbindelse med nominasjonen, erkjente hun allerede da at det ikke var lett å rekruttere frisører i byen.

– Rekrutteringen av frisører har vært nærmest umulig, og jeg har ikke klart å skaffe kvalifiserte frisører selv om jeg har gått aktivt ut. Dette er den eneste årsaken til at jeg må stenge i Larvik. Og jeg er ikke alene – det er mange frisører som sliter med rekruttering nå, mener Shkurte.

LES OGSÅ: Ble hoppende glade da de fikk en overraskende telefon: – Dette er helt «amazing»

– Bransjen har fått en knekk

Hun har flere teorier om hvorfor hun ikke har klart å rekruttere frisører til salongen i Nansetgata.

– Jeg har snakket med flere frisørskoler som ikke har hatt nok elever. Derfor har de heller ikke kunnet investere i utstyr, noe som igjen har gjort det mindre attraktivt å søke seg dit. Pandemien har skapt en voldsom usikkerhet omkring frisøryrket, og ført til færre lærlinger, mener Shkurte.

En kollega i Skien skiftet nylig yrke, og da måtte hun ta et valg. Hun og kollega Sandra klarte ikke å drive to salonger over lengre tid samtidig.

– Angrer ikke

11. februar er det kroken på døra for frisørsalongen i Nansetgata.

– Angrer du på at du etablerte deg i Larvik?

– Nei, jeg angrer ikke i det hele tatt. Det har vært spennende. Jeg har blitt glad i Larvik og i kundene jeg har fått, og mange av dem sier at de har tenkt å bli med meg til Skien/Porsgrunn. Det er utrolig hyggelig, sier Shkurte.

Hun sier at fire interessenter allerede har tatt kontakt om lokalene.

– Jeg håper det blir en frisør, sier Shkurte.

LES OGSÅ: Stor kjede har sendt ut permitteringsvarsel til alle sine ansatte: – Det er for å være føre var