I forkant er det blitt spådd fra flere eksperter at prisene på dagligvarer ville bli satt opp med mellom fem og ti prosent fra 1. februar. Årsaken er blant annet høyere priser på strøm og gjødsel.

I en pristest i VG og E24 kom det onsdag fram at prisene hos dagligvarekjedene Coop Extra og Rema 1000 har økt med rundt ti prosent.

Hvor mye dyrere varene har rukket å bli over natten på Meny i sentrum, har ØP ikke oversikt over, men at prisene har økt, eller kommer til å øke, er det nok ikke noen tvil om.

– Fisk har ikke steget noe ennå. Kjøtt har vi tilbud på, men etter helga kan det jo skje noe. Det kommer nok litt an på hva de andre kjedene gjør også, sier Vegar Rachløw, som er fiskeansvarlig i butikken.

– Har du merket noen tendenser til hamstring de siste dagene?

– Nei. Og dagen i dag er som en helt vanlig onsdag, slik det alltid er tidlig på ettermiddagen. Det eneste jeg ser, er at folk kanskje er blitt litt mer prisbevisste.

LES OGSÅ: Medier: Prishopp på en rekke dagligvarer – Kiwi holder igjen

– Kan fortsatt handle smart

Inne blant hyllene finner vi Mathea Wasvik.

– Jeg er innom for å kjøpe poteter, melk og bananer. Ja, og så brød, kommer hun på etter å ha tenkt seg litt om.

Hun er fullt klar over at hun risikerer å måtte betale mer enn dagen før, samt at Meny ikke er blant de rimeligste dagligvarebutikkene i byen.

– Men nå er jeg høygravid, så da er det greit å slippe å gå de ekstra meterne til Rema 1000, smiler hun.

Hamstring har hun ikke vurdert, selv om prisøkningen har vært varslet lenge.

– Nei, hadde jeg visst konkret hvilke varer som kom til å stige i pris, så ville jeg kanskje ha prioritert å handle inn litt større mengder i januar. Men det gjorde jeg altså ikke. Uansett kan man fortsatt handle smart og på tilbud, heldigvis.


Tar det helt med ro

For Inger-Toril Hansen var det aldri aktuelt å fylle handlevogna til bristepunktet før januar ble til februar.

– Overhodet ikke, det kommer aldri til å skje! sier hun og ler.

– Så advarslene om at prisene vil øke, har rett og slett prellet av på deg?

– Ja, det virker kanskje litt bevisstløst, og muligens er jeg litt naiv og blåøyd, men akkurat det der har jeg ikke tenkt så mye på. Blir det for dyrt – ja, da må jeg vel bare legge om handlevanene mine, da, fastslår hun, og legger til at hun stort sett er innom matbutikken hver eneste dag.

– Det er jo det dummeste man kan gjøre, har jeg skjønt, for da blir det fort en del impulshandling. Men få med at jeg ofte er bortom kjøledisken med nedprisede varer, da. Så litt bevisst er jeg likevel!

Råder vennene til å puste med magen

Jeanette Skotte, derimot – også hun på handletur inne blant reolene på Meny onsdag – passet på å kjøpe inn litt ekstra før månedsskiftet. Men hun er i mindretall; ingen av de andre ØP snakket med hadde gjort det samme.

– Om jeg har hamstret? Ja, det var jo veldig logisk da signalene kom om at det ville bli dyrere. Mat må man jo ha, og jeg synes jeg kan se at prisene har økt litt allerede. Jeg går her og studerer litt, smiler hun.


Helt hysterisk er hun likevel ikke, understreker hun.

– Jeg har venner som stresser mer rundt dette enn meg. Til dem sier jeg bare: Pust med magen!