Ønsker du å hjelpe?: – Bli med på koronadugnad

BLI MED: – Last ned appen Nyby og finne gruppene: «Be om hjelp i Larvik» eller «Frivillig i Larvik». Via Nyby-appen kan du be om hjelp og gi hjelp, sier Kristine Borvik i Larvik kommune.

BLI MED: – Last ned appen Nyby og finne gruppene: «Be om hjelp i Larvik» eller «Frivillig i Larvik». Via Nyby-appen kan du be om hjelp og gi hjelp, sier Kristine Borvik i Larvik kommune. Foto:

Frivillig innsats har kanskje aldri vært viktigere enn i den krevende situasjonen vi står i akkurat nå. Det gjør Larvik kommune noe med. Mobilappen Nyby kobler de som trenger hjelp med frivillige som kan hjelpe i Larvik.

DEL

– Vi trenger deg til nasjonal dugnad for å forhindre smittespredning av koronaviruset. Det er godt å vite at dugnad og frivillighet er noe Larviksfolk er gode på. Det har vist seg mang en gang, og det ser vi også nå: mange har allerede tatt kontakt med ønske om å bidra, forteller virksomhetsleder for miljø og stedsskapning Kristine Borvik.

Mange små og store nettverk har allerede har begynt å organisere hjelp.

Det viktigste bidraget nå er at vi alle følger de nasjonale rådene slik at ingen av oss bidrar til økt smitte av koronaviruset. I tiden fremover vil det bli stadig flere som trenger hjelp til små og større oppgaver. Den digitale tjenesten «Nyby» skal bidra til å organisere denne innsatsen i Larvik. Her kan både de som ønsker å hjelpe og de som trenger hjelp registrere seg, forklarer Borvik.

LES OGSÅ: Advarer folk om å slappe av selv om det ikke er registrert flere korona-smittede i Larvik

Slik gjør du det

Først må du registrer deg og det gjøres i en app der du melder deg som en som trenger hjelp eller en som vil hjelpe, eller begge deler. Noe kan vi alle hjelpe til med, selv når vi kanskje trenger hjelp til andre ting.

– Last ned appen Nyby og finne gruppene: «Be om hjelp i Larvik» eller «Frivillig i Larvik». Via Nyby-appen kan du be om hjelp og gi hjelp. Det legges ut enkeltoppdrag i appen, det vil si at man som frivillig kun binder seg til det ene oppdraget man selv velger, forklarer Borvik.

Alle som legger seg inn må bruke eget mobilnummer og er derfor sporbare. En viktig forskjell på nabohjelpsgrupper på Facebook og Nyby er at i Nyby går alle forespørsler direkte til kvalifiserte frivillige. Behovene som legges ut i gruppen, er kun synlige for de frivillige. Vanlige innbyggere i gruppen ser ikke hverandres forespørsler.

Godkjenning gir trygghet

Når du registrerer deg i appen vil din kontaktinformasjon bli videreformidlet til «godkjenningsteamet». Godkjenningsteamet vil kontakte deg pr. tlf. for en kort samtale. I etterkant av samtalen vil du få tilsendt en sms med en lenke til et skjema. I dette skjemaet signerer du elektronisk på at du har lest og forstått taushetserklæringen, smittevernregler og informasjon.

– Sanitetskvinnene og KFUK/KFUM gjør en jobb med å kvalitetssikre de som kommer inn i systemet, forklarer Borvik.

Når du er godkjent, kan du ta på deg oppdrag som innbyggere legger inn. Når en innbygger og en frivillig er enige om et oppdrag, klikker de på «lag avtale», og det blir synlig i appen at oppdraget er løst. Alle oppdrag og avtaler må være i tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Oppfordrer til å finne andre måter å bevege seg på: – I verste fall må vi låse målene

Ekstra tilbud

– Dette er et supplement til det som fines, og vi skal fortsatt støtte opp under lag og foreninger som allerede gjøre en fantastisk jobb. Larvik har fantastiske tilbud så dette skal ikke erstatte alt vi har som Røde Kors hjelpetelefon og alt slikt.

De vet ikke om det melder seg hundrede eller tusen. Men blir glade for alle som ønsker å\bidra og skal sørge for at dette foregår i trygge og kontrollerte former.

– Vi jobber også med digitale betalingsløsninger som kommer etter hvert, sier Borvik som sammen med Frivilligsentralen i Svarstad og Hanne Jensen Moth har stått bak denne etableringen.

Artikkeltags