Meningsmålingene viser at de borgerlige partiene har et lite forsprang før det hele avgjøres på valgdagen 11. september.

Men et halvt år er en evighet i politikken – og de ikke-borgerlige har alle muligheter til å slå tilbake før den tid.

Østlands-Posten skal i løpet av valgkampen arrangere en rekke debatter, og tirsdag 14. mars blåses det hele i gang med en debatt mellom det mange vil mene er de fremste ordførerkandidatene.

Da møtes nemlig Aps Elin Nyland, Høyres Birgitte Gulla Løken, Frps Gina M. Johnsen og Sps Knut Olav Omholt til debatt på Larvik bibliotek i Nansetgata.

– Man får litt sommerfugler i magen nå som valgkampen begynner å komme i gang for alvor. Men det er gøy å kjenne på at man er en del av det som skjer, og jeg gleder meg til å fronte et budskap som jeg mener er viktig, sier Elin Nyland.

Hennes største rival gleder seg også.

– Valgkamp er gøy, og i år er det veldig mange gode kandidater i alle partiene. Det borger for en spennende og interessant valgkamp. Å møte de andre kandidatene i debatt er en viktig del av prosessen. Det handler om å synliggjøre forskjellene, sier Birgitte Gulla Løken.

Hva slags ordfører ønsker de å bli?

ØP skal gjennom valgkampen sørge for at politikerne debatterer både skole, eldreomsorg og byutvikling.

Men når ordførerkandidatene møtes, legges det opp til ganske fritt spillerom.

Vi innleder debatten med at hver av de tre får tre minutter til å fortelle litt om seg selv – og hva slags ordfører de ønsker å være for Larvik. Ordførerrollen kan fylles på mange forskjellige måter, og vi tror folk gjerne vil vite hvordan kandidatene håper å fylle den rollen, hvis de får den.

Får stille spørsmål

Én ting kommer møtelederen til å forsøke å få klarhet i under debatten. Hvilke partier er de forskjellige kandidatene villige til å samarbeide med for å bli ordfører? Etter valget i 2019 valgte Høyre og Ap å samarbeide i Larvik. Det samarbeidet har nå sprukket – men kan det hende de forsøker igjen etter valget?

De som møter opp på biblioteket tirsdag kveld – eller følger streamen – får forhåpentligvis svaret på det.

Men de som møter opp får én fordel som hjemmesitterne ikke kan benytte seg av. For det blir definitivt lov å stille ordførerkandidatene spørsmål fra salen.