Opplysninger om den opplyste «Langreisa»

Foto:

Av
DEL

MeningerAage («Mowgli») Sletsjøe, min gode, gamle venn og speiderbror fra en ungdomstid i hjembyen, måtte melde pass da han i tirsdagsutgaven av Ø-P 7. juli ble spurt om opprinnelsen til navnet «Langreisa». Det samme gjør Knut Hjalmar Gulliksen, vår leder i LOT.

«Langreisa (øst)» er en sti inne i Bøkeskogen som følger Øvre Bøkeligate fra «Flaggstengane» til parkeringsplassen opp for Misjonskirken i Oscarsgate. Den fortsetter videre som «Langreisa (vest)», en nyskapning i navn og utførelse, som knytter seg til Nic. Bechs vei med utsikt etter hvert mot Bergeløkka og Farris og inngår i Bøkeskogens system av rundløyper. «Langreisa (vest)» var i sin tid en steinete, diagonal forbindelse eller snarvei mot sentrum fra en to etasjers blokk for Treschows ansatte rett utenfor steingjerdet/bygrensen med Tennisklubben som nabo og endte opp ved Øvre Torggate. Øvre Torggate het for øvrig tidligere «Kværkegangen» (bykart 18873-74) og «Skovgaden (bykart 1884).

Navnet «Langreisa», tror jeg, er en betegnelse som er unnfanget av Liakatter, men som også er uløselig knyttet til Vindfjell løpet. Dette hadde i tidligere, snørike vintre sin målpassering på øvre del av Torget ved A/S Radio. Det sto vakter som stoppet trafikken i Nedre Bøkeligate og Kongegata og med tidtaking med urmaker Hangrys utlånte kronometer. En humørfylt slutt strek for en svett skitur ble satt i badstua til Karl Sletsjøe.

«Langreisa» var en ren nytelse for alle brukere vinters tid; – ivrige skigåere mot et fullført Vindfjell løp og alle oss andre, halvhjertede gymnasiaster bl.a., som nøyde seg med en tur-retur Lauvesetra på en søndag. Det gikk i slappe stavtak i skumringstimen i slak bakke, lysene ble gradvis tent nede i byen og du hadde utsikten og lysglimtene fra Svenner til du dreide av ved «Blokkhuset/ Blekkhuset», en tårnlignende koblingsstasjon, før sjarmøretappen ned mot Torget.

«Mowgli», – en personlig takk fra «Kje- Pe» for de gleder du har gitt og sikret for oss alle under din verneplikt som leder for Bøkeskogens Venner. At noen medhjelpere friskt har beiset over navneplatene på benkene og gjort skriften nærmest uleselig i en vedlikeholds prosess er svært beklagelig, særlig fordi nå avdøde lektor og Liakatt Karl Hellner bidro med sin historiske og botaniske viten i en arbeidsgruppe for benkene. Hele 26 treffende navn er angitt i kommunens og venneforeningens utmerkede aktivitetskart.

Kilder: KPM: «I og omkring Skoven», del 1 og 2, Ø-P 15. juni og 22. juni 1985.

Per Nyhus: « Larvik A-Å», side 87, Ø-P 1999.

Larvik Bys Vel, brosjyre med tekst av Per Nyhus: «Bøkeskogen – en umistelig Ziir i 175 år» 1996.

Larvik kommune/ Bøkeskogen og Kilens venner. Brosjyre med aktivitetskart 2007.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags