Dette har vært en uke der vi i ØP har fått både kjeft, spørsmål, tilbakemeldinger og ros. Noe av kjeften har vi uten tvil fortjent. Samtidig er dette en uke der vi i ØP kan feire at vi har nådd nye milepæler og tatt nye rekorder.

Den største stormen kom etter at vi laget en sak om to profesjonelle musikere som mildt sagt har hatt et utfordrende år på grunn av korona. Vi ønsket å skrive om det pågangsmotet de to har vist og hvordan de har funnet veien framover. Det som imidlertid ble helt feil, var tittelen på saken: «På det verste tok Lars jobb som grøftegraver». Det førte ganske umiddelbart til en e-post fra Per Anders Lund som blant annet skrev: «Som daglig leder i et av de mange selskapene i Larvik, som har mange som jobber i grøfta, er jeg dypt skuffet over at ØP klarer å tråkke på et ærlig og viktig yrke som grøftegraver, eller som det heter for oss som tar dette på alvor, grunnarbeider.»

Vi fikk også et innlegg fra Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund som satt kaffen i halsen da hun leste saken vår. «Vi er avhengig av rekrutteringen til bransjen. Foreldres, og nå ØPs, holdninger til anleggsarbeidere er et lite positivt bidrag til å rekruttere fremtidens fagarbeidere», skrev Brodtkorb i innlegget.

Både Lund og Brodtkorb har selvfølgelig helt rett. Vår mening var aldri å tråkke på en særdeles viktig yrkesgruppe og måten dette ble formulert på, var helt feil. Jeg har lyst til å gi Per Anders Lund ros for at han tok kontakt med oss og at vi fikk rettet litt opp i inntrykket ved å lage en flott sak med Olav Wierød fra Hvarnes som fortalte om den viktige jobben han og kollegaene har.

For å si det rett ut, her hadde vi ikke tenkt oss godt nok om før vi publiserte saken og da må vi selvfølgelig gjøre det vi kan for å rette opp igjen det inntrykket vi skaper. Kjeften og tilbakemeldingene var derfor fortjent.

En annen leser, Jørgen Sandberg Svarstad, mener vi for ofte har saker på trykk i avisa som ikke er fra Larvik. Vi i ØP kan hente saker fra de andre Amedia-avisene og Sandberg Svarstad mener at «det stadig kommer helsides reportasjer fra nabobyene Sandefjord, Tønsberg og kanskje Skien.» Han reagerer også på hvordan vi prioriterer saker og at vi for ofte overser saker fra utkanten av kommunen.

La det være hevet over enhver tvil, ØP skal ha en hovedvekt av lokale saker og det har vi også. Det hender at vi også trykker saker fra andre deler av fylket vårt når det er temaer som er interessante også for folk i Larvik, men vi legger vekt på at sakene stort sett skal være fra vår kommune. De gangene det er saker på nett fra andre kommuner, merker vi det også tydelig for leserne våre.

Vi skriver gjerne om ting fra alle deler av kommunen og jeg oppfordrer alle til å tipse oss om saker som er viktig i ditt lokalsamfunn. Vi får ved jevne mellomrom reaksjoner på at vi kan bli for negative, mens andre mener vi lager for mange «gladsaker» og bruker for mye krefter på de hyggelige tingene og mindre på kritisk journalistikk. Vi som lokalavis skal gjøre begge deler. Vi skal tegne et bilde av Larvik som folk kjenner seg igjen i og det betyr at vi skal fortelle både om de hyggelige sakene, de fine menneskene som bor her og folk som får til noe, samtidig som vi skal sette søkelyset på det som ikke fungerer. Noen ganger lykkes vi svært godt, andre dager kan vi bli bedre.

Tre lesere har tatt kontakt denne uka og lurt på hvorfor spalten «Til ettertanke» er tatt bort fra ØPs lørdagsutgave. Jeg vet at mange setter pris på denne og jeg kan forsikre alle om at den ikke er glemt. Vi ønsker å fortsette å løfte stoff om livssyn her hos oss, men jeg vil gjerne se på om vi kan fornye spalten litt med flere stemmer. Jeg har derfor tatt kontakt med Larvik kristne lederforum og spurt om de kan bidra. Så vidt jeg forstår er de positive og vi har en dialog, så får vi se om vi fortsetter i nåværende form eller fornyer den. Stoff om livssyn og menigheter skal fremdeles få plass her i avisa.

Torsdag fikk jeg forresten spørsmålet om tegneserien «Fantomet» bør få komme tilbake i ØP. Hva mener dere lesere om det?

Noe av rosen vi har fått denne uka kommer fra lesere som mener det var riktig at vi satt søkelyset på Fram. Ved tre anledninger har menn med ulik tilknytning til idrettsforeningen blitt dømt for seksuelle overgrep. Det endte med at Fram tok grep og presenterte krystallklare klubbregler. Jeg registrerer at det er lesere som mener denne opprydningen kom fordi ØP skrev om saken og vi har også blitt takket av folk som står nær klubben. Vi har lagt mye arbeid i disse sakene og det har vært noen vanskelige vurderinger, men jeg mener det var helt riktig å sette søkelyset på dette. Den tilbakemeldingen som har kommet fra dere som leser oss, tyder på at mange mener det samme.

Østlands-Posten har også nådd noen nye milepæler. For første gang er det flere som leser oss digitalt enn på papir. En stor undersøkelse som kom for kort tid siden viser også at stadig flere lesere foretrekker den digitale utgaven. Det betyr ikke at vi trapper ned satsingen på papiravisa som lever i beste velgående, faktisk er vi i ferd med å gjøre noen forandringer i avisa som jeg håper dere vil sette pris på. Noen endringer er allerede gjennomført og i begynnelsen av desember, kommer det flere. Det er mange som spør om papiravisa er i ferd med å dø ut, men her kan jeg svare et tydelig nei.

For oss er det også gledelig at vi får stadig flere lesere. Vi har i snitt 2000 flere daglige lesere enn vi hadde i midten av mars. I forrige uke satt vi nok en rekord og vi har aldri hatt så mange lesere innom som vi hadde i snitt den uka. Det er inspirerende og gjør oss ydmyke. Det klarer vi bare hvis dere som leser oss fortsetter å gi oss kritikk, kjeft og ros for det vi gjør. Jeg innrømmer gjerne at det kan være tøft når kritikken raser, men det gjør oss bedre.

Ukas hyggeligste e-post kom forresten fra en leser som oppdaget at vi denne uka har begynt med noe nytt i papiravisa. Vi har nemlig begynt å presentere de ansatte i ØP med bilde og telefonnummer slik at du lettere kan kjenne oss igjen og få tak i oss. Denne uka skrev en leser til oss: «Hei, alle dere som gir oss nyheter, hva enten det er de glade eller triste! Har for vane å skumme fødselsrubrikker og dødsannonser (!) på nett kl. 21 – før jeg koser meg med papirutgaven til morrakaffen neste dag. Ser nå at dere presenterer dere med portretter/navn i morgendagens avis – det syns jeg er FLOTT.»

Jeg innrømmer gjerne at slike meldinger gjør meg glad, men selv om kritikk kan gjøre vondt, kommer det svært ofte fra lesere med hjerte for lokalavisa.

En god helg ønskes dere alle. Og spesielt god helg til alle grunnarbeidere – som gjør et svært viktig arbeid