Ordfører Erik Bringedal: Derfor flagger vi

SKRIVER OM FLAGGET: Ordfører Erik Bringedal (H) i Larvik

SKRIVER OM FLAGGET: Ordfører Erik Bringedal (H) i Larvik Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Selvfølgelig er det problematisk å bruke andre flagg enn vårt nasjonale på våre kommunale flaggstenger. Prideflagget har imidlertid vært brukt tidligere år, så uansett hvor mye man uttrykker verbale kvaler, så koker dette ned til følgende spørsmål: Er det så problematisk at Larvik kommune bør unnlate å gjøre det? Jeg mener nei. Det er ikke så problematisk. Derfor tok jeg – i full enighet med varaordfører Høiseth – beslutningen om at det skulle flagges med prideflagg fra kommunale flaggstenger. Dette har jeg ikke til hensikt å verken beklage eller be om unnskyldning for, men jeg ser fram imot en mer formell avklaring av spørsmålet både på nasjonalt og lokalt plan seinere i år.

Helt siden Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen heiste regnbueflagget på Rådhusplassen i Oslo første gang rundt 2004/2005, har flagget vaiet fra mange kommunale flaggstenger rundt om i landet, uten at dette har ledet til misbruk av kommunalt flaggbruk. Noen steder har kristne organisasjoner eller enkeltpersoner anmeldt kommuner ved ordføreren, men tiltale er aldri reist og påtalemyndigheten har stort sett møtt det med et skuldertrekk. Hvor mange ganger blir ikke vi politikere beskyldt for å være stivbeinte og rigide i bruken av regelverket i vår streben etter å unngå å ta beslutninger de fleste synes er helt uproblematiske? I dette tilfelle ville det være helt feil. Derfor flagger vi.

Regnbueflagget ble skapt i USA på 1970-tallet, og ble gradvis tatt i bruk av mange ulike grupper og bevegelser som arbeidet for homofile, lesbiske, bifile og transpersoners rettigheter. Flagget representerer respekt, toleranse, likeverd, fellesskap, solidaritet og samhold – og ikke minst friheten til å definere egen identitet, kjærlighet og seksualitet. Flagget er kanskje et av de mest symboltunge flagg som finnes og betyr veldig mye for mange mennesker med en annerledes seksuell legning, uavhengig av hvilken nasjon, kultur eller religion de måtte tilhøre. I motsetning til mange andre flagg, for eksempel Frelsesarmeens, er det ingen bestemt gruppe eller organisasjon som har eierskap eller rettigheter knyttet til regnbueflagget. Å flagge med regnbueflagget er derfor ikke å slutte seg til en bestemt organisasjons politiske standpunkter, men en synliggjøring av de verdier flagget representerer. Derfor flagger vi.

I fjor ble det arrangert en prideparade i Larvik fra Larvik torg til Indre havn. Hele arrangementet startet med en kraftfull appell fra varaordfører Olav Nordheim og i Indre havn vaiet fem prideflagg fra kommunale flaggstenger. Personlig deltok jeg og hele min familie i paraden og det føltes både riktig og bra.

Korset og kristendommen har vært brukt – og misbrukt – av mang en despot opp gjennom historien. Jeg vil aldri bruke dette som er argument i en aktuell debatt med rettskafne, kristne meningsmotstandere. Derfor bør disse også holde seg for god til dra mine og andres motiver i tvil ved å klistre oss til foreningen FRIs standpunkter. Dette er en påstand som begynte i de mest konservative kristne miljøene, og nå ser ut til å spre seg. Selv om det gjentas og gjentas, blir det ikke riktigere av den grunn. Personlig er jeg trygt forankret i mitt partis verdikonservative ideologi og tradisjon. Det å påstå at jeg, ved å støtte Pride, for eksempel ønsker å undergrave familien som en samfunnsbærende institusjon, er derfor en påstand som er helt absurd. Personlig vil jeg alltid slåss for familien som en av de viktigste bærebjelker i vårt samfunn. Selvfølgelig da også familier der begge foreldrene er av samme kjønn! Derfor flagger vi.

Jeg ser også et viktig politisk aspekt her som var en sterkt medvirkende årsak til at bruken av Prideflagget etter min mening var både viktig og riktig. Kvaliteten på et samfunn blir i mange tilfelle definert av hvordan samfunnet behandler sine minoriteter. Dette er grupperinger som kun har sine symboler, stemmer og ytringer å føre til torgs. Dette gjør det enkelt for storsamfunnet å presse de ut og bort fra samfunnsdebatten. På den bakgrunn blir det fullstendig galt at noen mennesker i vår kommune skal føle skam og utenforskap på grunn av sin seksuelle legning. En annerledes seksuelle legning kan ikke kureres ved medisiner eller forbønn, men skal møtes med toleranse og respekt.

Så lenge jeg er ordfører ønsker jeg at Larvik kommune klart skal signalisere at vi skal være en kommune som er raus, romslig og inkluderende. Vi skal alltid stå opp for retten man har til å leve sitt eget liv. Friheten til å elske den man elsker, må vi hegne om for alle. Det synliggjøres ved å bruke regnbueflagget. Derfor flagger vi.

Personlig trodde jeg dette var noe alle kunne slutte seg til, men så er åpenbart ikke tilfelle. Derfor bør vi også i framtiden bruke prideflagget.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken