Gå til sidens hovedinnhold

Nei - ØP har ikke begynt å skrive ledere på latin

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredagens rare leder i Østlands-Posten er en ren tabbe.

Mange har tatt kontakt med ØP fredag for å spørre hva i all verden det er ØP mener på lederplass.

Tittelen på lederen er "Tittel Tittelg" og deretter begynner teksten i et språk som minner mye om latin.

Men ØP har selvsagt ikke begynt å skrive sine ledere på latin. Teksten i dagens leder er såkalt typografisk fylltekst, og brukes til å fylle sider før den faktiske teksten blir lagt på. Teksten skal så vidt vi kjenner til heller ikke være ekte latin, men latinlignende svada.

Den vanligste formen for typografisk fylltekst kalles for Lorem Ipsum, og er et redigert utdrag fra en tekst av Cicero. Men dagens tekst i ØP er en annen variant.

Wikipedia beskriver bruken av slik tekst på følgende måte:

"Lorem ipsum brukes som fylltekst i grafisk design og sideombrekking for å demonstrere det grafiske utseende før den endelige teksten er klargjort. Denne bruken betegnes som greeking. Lipsum er også hyppig benyttet for å demonstrere skriftsnitt innen typografien. Siden betydningen av teksten er uforståelig for de fleste, egner den seg godt, fordi man har påvist at man blir påvirket av innholdet i teksten når man skal se på skriftsnitt eller design. "

Hva skjedde?

Selv om det var skrevet en leder til dagens utgave kom den ikke med. Men foreløpig har ØP ikke klart å bringe på det rene hva som skjedde på vei til trykkeriet.

Vi beklager uansett feilen, og håper vi ikke belemrer våre lesere med latinsk svada igjen i framtiden.

Kommentarer til denne saken