Over 30 tonn østers plukket under dugnad i Oslofjorden

RYDDET: Thomas Moss og sønnen Jakob fra Åsgårdstrand, plukket Stillehavsøsters ved Rørestrand i Vestfold sommeren 2020. De bidro i «Østersdugnaden» som er et frivillig initiativ for å bidra til å fjerne fremmedarten stillehavsørsters fra norskekysten.

RYDDET: Thomas Moss og sønnen Jakob fra Åsgårdstrand, plukket Stillehavsøsters ved Rørestrand i Vestfold sommeren 2020. De bidro i «Østersdugnaden» som er et frivillig initiativ for å bidra til å fjerne fremmedarten stillehavsørsters fra norskekysten. Foto:

Av

Store mengder skjell fra de skarpe stillehavsøstersene er fjernet fra strender og naturvernområder under Østersdugnaden i Vestfold og Telemark.

DEL

Stillehavsøsters er en uønsket og fremmed art som har hatt en eksplosiv vekst i Oslofjorden og langs kysten på Østlandet.

Vestfold og Telemark startet Østersdugnaden i 2019. I år er det plukket over 30 tonn skjell, en dobling siden i fjor.

Målet er å redusere mengden og fjerne østersen der de gjøre skade, som på badestrender og i naturvernområder.

– Vi klarer ikke å komme stillehavsøstersen til livs, og det har heller aldri vært intensjonen. Arten har kommet for å bli, sier prosjektleder Kristian Ingdal for Østersdugnaden i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

I all hovedsak blir all innsamlet østers kompostert. I år er det dessuten utført flere tester med å brenne skjell, med mål om å framstille kalkmaling og kalkmørtel.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken