Gå til sidens hovedinnhold

På søndag kan du bli pilegrim i Lardal

Artikkelen er over 1 år gammel

Har du lyst på en liten pilegrimsvandring langs gamle kjerreveier? Da har du sjansen i Lardal kommende søndag.

– Når vi er pilegrim, er vi underveis i livet og underveis mot Gud. Og søndag arrangerer vi pilegrimsgudstjeneste, i Guds herlige natur, på vei mot Hem kirke, sier Thorild Svanemyr, sogneprest i Lardal.

Det er Lardals første (i hvert fall i nyere tid) pilegrimsgudstjeneste, som arrangeres søndag 22. september.

Det blir oppmøte hos John Arne Hellingsrud på Pinnestad klokken ti. Hellingsrud stiller gårdsplassen til rådighet for parkering. Deretter starter den rundt 2,5 kilometer lange vandringen opp mot Hem kirke. Den er trolig oppført en gang på 1100-tallet, og går for å være Vestfolds minste, bevarte middelaldersteinkirke. Den var i sin tid viet til St. Olav.

Kantor Kjell Håkestad har prøvegått turen, og forteller at det er en fin vandring.

– Pilegrimsvandringens egenart er at man går mot et hellig mål, og i dette tilfellet er det Hem kirke. Vi går langs gamle kjerrestier og grusveier, det er et veldig trivelig terreng. Stigningen er på rundt 90 meter, så det går jo oppover. Men dette er noe alle med normal fysikk kan klare, også barn. Men det er ikke veien for krykker eller rullestol, sier han.

Matpakke på kirketrappa

Underveis blir det noen stopp, med lesing og sang.

– Turen opp tar om lag en time. Underveis skal vi forsøke på å legge fra oss det vi ikke skal ta med oss videre, gjennom symbolske handlinger. Når vi komme til kirken får vi velsignelse og nattverd. Deretter blir det spising av nistepakker på kirketrappa. Så det er viktig å ta med mat og gjerne sitteunderlag, sier presten.

Det blir servert kaffe, te og saft, og vandringen skjer uansett vær.

– Vi tror dette kan bli bra. Det er fint når man går pilegrimsvandring, og kommer til den såkalte Feginsbrekka; stedet hvor man kan se det hellige målet for første gang. Og på denne turen er vi ved Feginsbrekka etter bare 500 meter, sier Kjell Håkestad, som selv har gått pilegrimsvandring til Trondheim.

Menigheten ordner transport for dem som trenger det, og da er det bare å ringe kirkekontoret i Svarstad.

LES OGSÅ: Markerer pilegrimsforbindelsen mellom Larvik og Europa

Kommentarer til denne saken