Gå til sidens hovedinnhold

Personer eller politikk?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg håper jo Larviks innbyggere og velgere er mest interessert i hvilken politikk som vil bli ført i de kommende 4 år! – men ØPs dekning av valgresultat og forhandlinger er som vanlig ganske personorientert. Er det viktigste hvem som får hvilke posisjoner?

Noen politikere er nok fokuserte på å få slike «bein», mens andre stiller seg til disposisjon, hvis partiet og samarbeidspartiene ønsker det.

Jeg holder en knapp på de sistnevnte!

Bente Seierstad hadde noen avklarende uttalelser i Øp 20.september: «Den politiske avtalen er ikke verdt papiret den er skrevet på dagen etter det første nye kommunestyremøtet.» Hvis dette er representativt for Ap og deres medlemsmøte, forklarer det jo hvorfor jeg personlig har opplevd at Ap har vært en svært illojal samarbeidspartner i denne perioden. Da står vi igjen med at en avtale skal sikre bestemte personer bestemte posisjoner for de neste 4 år.

Bente snakker også om ideologi og verdier. Jeg trodde solidaritet var en del av Ap’s verdier – men det er jo lenge siden Gerhardsen? For meg betyr solidaritet bl.a. at en holder avtaler og løfter, at en er til å stole på.

Forøvrig er det er da ikke så forunderlig at H og Ap vil samarbeide?

H og Ap er på mange måter de to likeste partiene vi har både i Larvik og i Norge når det gjelder praktisk politikk, selv om de bruker mye retorikk for å få oss til å tro at de er hovedmotstandere.

I større sammenheng ligger begge ganske midt på den «blå-røde» aksen, som antagelig blir stadig mindre interessant. H og Ap har også samarbeidet i en del større saker gjennom flere kommunestyreperioder: Sist i jernbanesaken og tidligere bl.a. om skolesentraliseringen som er årsaken til minst 1.000 millioner av kommunens gjeld som må dekkes av skatteinntektene.

Det blir derimot interessant å se hva samarbeidsavtalen vil inneholde, hvor detaljert og hvor forpliktende den blir!

Vil Ap's medlemsmøte godkjenne avtalen?

Vil medlemsmøtet forholde seg lojalt til avtalen?

Ap’s medlemsmøter har ikke holdt seg til samarbeidsavtalen i denne perioden, noen ganger selv ikke når det er samsvar mellom samarbeidsavtalen og Ap's eget valgprogram.

Hvor mange «grønne» momenter vil avtalen inneholde?

Hvor vil tyngdepunktet i avtalen ligge langs den «grønn-svarte» aksen?

Vil samarbeidspartiene fortsatt prioritere kortsiktig økonomisk vekst og «verdiskapning», akselererende materielt overforbruk med kjøpe, bruke og kaste som overbelaster naturens tålegrenser, inntil vi har saget over greina vi selv sitter på?

- eller vil de prioritere langsiktig bærekraftig miljømessig, sosial og økonomisk utvikling, innenfor naturens tålegrenser, til glede både for oss som lever nå og ikke minst til glede for alle dem som kommer etter oss?

Ungdommene som streiker for klima og miljø vil sikkert gå for det siste!

- og stadig flere av dem vil stemme ved kommende valg.

Jeg venter i spenning!

Vil avtalen bety et rettferdig grønt skifte, slik stadig flere snakker om rundt om i verden?

Den som lever, får se!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.