Philip (17) gjør som oldefar, bestefar og mamma. Her er familiebedriften i de beste hender: – Jeg stortrives

GLASSMESTERNES MESTER: Glassmesterlærling Philip B. Johansson får mye skryt for innsatsen han legger ned i jobben sin.

GLASSMESTERNES MESTER: Glassmesterlærling Philip B. Johansson får mye skryt for innsatsen han legger ned i jobben sin.

Hos Philip B. Johansson var det aldri noen tvil om hva han skulle bli. Nå er den unge lærlingen nominert til gjev pris.

DEL

17-åringen er nå inne i sitt første år som lærling hos Blomquist Glass. Larvik-bedriften som oldefar Leif startet opp i 1963, og hvor både bestefar og mamma jobber i dag.

- Jeg hadde jo allerede vært med bestefar i noen år da jeg endelig kunne begynne der fast på høsten i fjor. Det er stas å kunne føre familietradisjonene videre, og målet er å ta over med tiden.

LES OGSÅ: Dag Einar (27): – Jeg var veldig spent på åssen det ville bli å jobbe så tett med fatter og onkel

Variasjon og trivsel

Johansson forteller om varierte arbeidsdager, hvor han skjærer glass, setter inn maskinruter i gravemaskiner, ekspederer kunder og setter opp verandaglass.

- Jeg stortrives i jobben. Vi har både eget verksted og er mye ute hos. Det er hyggelig kontakt med kunder, og jeg lærer mye av kollegene mine, sier han.

Han har heller ikke nå vært i en bransje som har vært særlig rammet av en spesiell vår, snarere tvert imot.

- Det har vært mye å gjøre, med alle «korona-veggene» som for eksempel butikkene har trengt for beskyttelse.

Lærlingen gikk første året på linjen for bygg og anlegg på Thor Heyerdahl, og i inneværende skoleår har han også være gjennom et seks ukers intensivkurs i regi av Glass og fasadeforeningen.

- Dit kommer glassmesterlærlinger fra hele landet. Kurset var på Sem utenfor Tønsberg, så jeg var heldig med reiseavstand. Jeg tar også fellesfagene der, på Færder videregående en dag i uka, sier han.


Til finalen i «Norges beste lærling»

Arbeidet hans hos Blomquist Glass blir lagt merke til utover firmaet og bygrensene. Nylig utkonkurrerte over hundre andre håndverks-lærlinger da han kom til finalen i jakten på Norges beste lærling.

Nå er han med i konkurransen om førsteplassen, og kan vinne Håndverksdatas lærlingestipend på 25.000 kroner. I nominasjonen får han blant annet følgende attest:

«Philip er 17 år og går i lære i familiebedriften for å bli glassmester. Han står på hver eneste dag, kommer før tiden hver morgen og jobber både helg og utenfor åpningstidene hvis kundene trenger det Philip er et godt eksempel på at unge lærlinger kan jobbe hardt og ta mye ansvar.»

- Det er en ære i seg selv bare å bli nominert, veldig moro. Jeg har jo bare gjort jobben min!, sier Johansson.

En oppmuntring på vei mot fagbrevet

Håndverkdata sier at de har startet med lærlingstipendet for å løfte frem noen av de over tyve tusen lærlingene som går på jobb hver dag og anstrenger seg for å bli gode håndverkere. Lærlinglønnen gir ikke så mye å rutte med, så stipendet er ment som en oppmuntring på veien mot fagbrevet.

Faglig kompetanse står i sentrum, sammen med gjennomføringsevne, nytenkning og ærlighet. Samtidig bør håndverkeren ha orden og yte god service til kundene.

– Vi har nå valgt ut noen kandidater som representerer Håndverksdatas verdier, sier Arnfinn Revelsby, daglig leder i Håndverksdata.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.