Gå til sidens hovedinnhold

Derfor bør du vaksinere kjæledyret ditt

Artikkelen er over 2 år gammel

Altfor mange hunde- og katteeiere dropper å vaksinere kjæledyret, ifølge veterinærer. Hvert år dør flere valper og kattunger unødvendig av smittsomme sykdommer.

(Siste)

– Flere sykdommer kan være dødelige for katt og hund. Spesielt valpene og kattungene er forsvarsløse hvis de blir smittet, sier veterinær Inge Vogt Engeland i AniCura. Han er spesialist i hunde- og kattesykdommer.

En farlig sykdom for en uvaksinert valp, er valpesyke.

– Valpesyke er en svært smittsom virussykdom. Hvis hunden blir smittet, vil den få symptomer som høy feber, diaré og oppkast, og noen ganger kramper. De dør som regel av dehydrering, sier Vogt Engeland.

Også sykdommer som smittsom leverbetennelse og parvovirus kan være dødelige for hunder.

– Den vanligste og mest dødelige sykdommen hos katter er kattepest. Men også katteinfluensa kan få fatale følger dersom ikke sykdommen blir behandlet tidlig nok, sier han.

Vogt Engeland antar at rundt 60 prosent av hundene og rundt 40 prosent av kattene i Norge vaksineres. Han mener tallet burde vært langt høyere.

Veterinær og fagansvarlig for vaksiner ved Veterinærinstituttet, Kari Lybeck, mener hunde- og katteeiere har et kollektivt ansvar for å vaksinere kjæledyrene sine.

– Ved at flest mulig dyr vaksineres, reduseres risikoen for smitte mellom dyr. Det hindrer sykdommer i å etablere seg, sier hun.

Fordi det finnes mange villkatter i Norge som aldri vaksineres, og også en del eiere som ikke kommer seg til veterinær for å vaksinere sine hunder og katter, er det ekstra viktig at alle som anskaffer et kjæledyr sørger for vaksinasjon.

– Akkurat som hos mennesker kan sykdommer komme tilbake dersom dyrene ikke beskyttes. Når valpen eller kattungen blir vaksinert, får den en injeksjon med et smittestoff, for eksempel et virus, som er ufarliggjort. Kroppen danner så blant annet antistoffer mot sykdommen, og disse antistoffene bidrar til å forhindre at dyret blir sykt om det møter det samme smittestoffet senere, forklarer Lybeck.

Grunnvaksinasjon av hund består av vaksinasjon mot valpesyke, leverbetennelse og parvovirus. I tillegg gis det en årlig vaksine mot kennelhoste. Katter må vaksineres mot katteinfluensa og kattepest.

Tidspunktet for når vaksinene skal settes er ikke tilfeldig.

– Vi anbefaler at valper vaksineres første gang når de er åtte uker, deretter når de er 16 uker, og så én gang i året. Katter vaksineres ved 11-12 ukers alder, og så tre til fire uker etter det, sier Inge Vogt Engeland til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

(ANB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.