– Vil bare gjøre oppmerksom på at det i den siste tiden har vært en ny trend her på siden. Nemlig falske FB-profiler laget av noen som har kjennskap til lokalområdet her. De framstår derfor som noenlunde troverdig, skriver Ingrid Kristina Lindseth, som er administrator for Facebook-siden «Det skjer på Østre Halsen».

Torsdag kveld la en profil med navnet Martin Eilert Kielland ut et innlegg om at han var nyinnflyttet på Gon. På én time hadde han fått 92 likes og 15 venner, og mange hadde kommentert og én hadde delt.

– Dessverre eksisterer ikke denne Martin. Profilbildet er hentet fra Stockphoto, og bilen han har lagt ut bilde av er registrert på noen helt andre. Jeg har derfor en anbefaling til alle som fikk Martin som ny venn i går: Gå inn på Facebook, rapporter profilen som falsk og fjern ham fra vennelista di, sier Ingrid.

LES OGSÅ: Den falske Facebook-siden fikk flere til å reagere: «Vask tryne ditt å hold kjeft! «

Positive brukere

Medlemmene på «Det skjer på Østre Halsen» er tydeligvis en hyggelig og inkluderende gjeng.

– På den positive siden er det jo likevel svært hyggelig at nykommere i nabolaget får en så utrolig varm og inkluderende velkomst, sier Ingrid, men jeg fikk altså en dårlig følelse for denne nykommeren.

– Det er sikkert flere profiler som har gått «under radaren». Man får gjerne en følelse av noe som ikke stemmer når man har holdt på med dette i noen år, men jeg må jo undersøke litt før jeg blokkerer.

Denne gangen fikk hun hjelp til et bildesøk på profilbildet for å bekrefte det, og en annen hjelper fant ut at bilen var registrert på en annen person. Bildesøket viste at dette var et bilde av en annen mann, som er på Twitter. Han er absolutt ikke norsk.

– Jeg har gode hjelpere. Jeg tror dette er ungdommer som kjeder seg. Før jul ble det lagt ut en usaklig sak om en hund fra en falsk profil hos oss. Det er ikke mange falske profiler, men vi må sjekke innimellom.

Hun fikk bevis for at folk i nabolaget er greie med innflyttere.

– Jeg tok kontakt med noen av dem som hadde akseptert ham som venn, og spurte om de kjente ham eller bare ville være hyggelige naboer. De kjente ham ikke.

Varsellamper lyste

– Jeg kjente igjen måten å ta bilde på. Det var ikke noe typisk profilbilde av en familiefar. Jeg googlet navnet hans, og ingenting kom opp. I tillegg ble han medlem av Facebook samme dag, forklarer Ingrid om det som fikk henne til å lure.

Hun vet at familiefedre allerede er på Facebook. Det må man om man har unger i skoleverket eller barnehager nå for tiden. Men sosiale medier er et sted der man kan bli lurt. Et sted man kan tekste med noen man ikke helt vet hvem er.

– Det er et stort problem på Facebook. Mange går på falske kontoer og deltar i diskusjoner, avslutter hun og oppfordrer folk til å si ifra om de ser noe som skurrer.

LES OGSÅ: Silje (44) ble utsatt for forsøk på nettsvindel: – Opplegget var veldig profesjonelt