Gå til sidens hovedinnhold

Vil lære av poesihovedstaden Larvik

Artikkelen er over 4 år gammel

Larviks vennskapsbyer Fredrikshavn og Borlänge er nysgjerrige på poesihovedstaden i Norge. – Imponerende, rørende og noe å lære av, er gjestenes inntrykk av prosjektet.

«Er det mulig å samarbeide om poesi på tvers av landegrensene?». Slik innledet poesiseminaret der deltakere fra vennskapsbyene var invitert for å lytte til Larviks erfaringer fra ideen oppsto, til målet snart er nådd om å bli Norges poesihovedstad.

Poesifestivalens prosjektleder Helle Riis ga gjestene et innblikk om forpliktelsene ved å bli poesihovedstad og innholdet i den kommende festivalen i august. Louis Jacoby fortalte om ideen og hvordan den forplantet seg i stadig nye poesiinstallasjoner rundt omkring i den gamle industribyen.

Les også: Framsnakker poesihovedstaden

Dikt som snakker til menneskene

– Vi har mange stemmer i Larvik som har noe å si oss. Drømmen var å lage en by som snakker til menneskene sine gjennom forståelige og meningsfylte ord, sa Jacoby og var raus i sin omtale av både kommune, fylkeskommune og næringsliv for måten de har støttet opp om prosjektet.

– Vi hadde ingen grenser, og ved hjelp av bedrifter og organisasjoner har vi løftet ett og ett prosjekt på beina. Målet var å gi menneskene i Larvik et lite løft i hverdagen og vårt hårete mål var å bli Europas poesihovedstad, fortalte Jacoby og ga gjestene gode eksempler på samhørigheten mellom tekst og stedet installasjonene er plassert på.

Les også: Larvik blir Norges poesihovedstad

Utrolig hva Larvik har fått til

Budskapet hans nådde tydeligvis fram til vennskapsbyenes kulturarbeidere.

– Det er helt fantastisk hva de har greid å få til i Larvik, sier internasjonal samarbeidskoordinator i Borlänge, Kristina Westhed.

– Jeg blir helt rørt over resultatet. Vi har mye å lære av Larvik, sier hun og håper å kunne bruke poesien som et møterom og et sosialt fellesskap med alle nye innvandrere som har kommet til Borlänge de siste årene.

– Borlänge er en industriby med en sammenfallende historie med Larvik. Vi tror poesien kan spille en rolle i å bringe mennesker sammen.

Ønsker tettere samarbeid

Kultur- og fritidssjef i Fredrikshavn, Lars Falk Hoffmann, ønsker tettere samarbeid med Larvik når hans by nå står på terskelen til å bruke poesien mer aktivt.

– Vi skal ikke kopiere Larvik, men som Larvik vil vi utvikle byrommet og lage forstyrrelser for menneskene som ferdes der. Jeg ser gjerne for meg at våre tre byer samarbeider i å skape festivaler og turer i poesiens tegn, sier Falk Hoffmann.

– Det flotte ved et samarbeid er at vi dermed kan søke EU-midler som kan gi oss litt større økonomiske muskler, sier Louis Jacoby.

Han innrømmer at økonomi er et tilbakevendene spørsmål når det gjelder videre utvikling av Poesiparken.

– Drømmen om en poesilabyrint med 100 installasjoner av de aller beste barnesangene, ligger høyt oppe på ønskelista, avsluttet Jacoby som sammen med initiativtaker og pådriver Knut Hjalmar Gulliksen loset den nordiske delegasjonen ut i sola der lyrikken skinner - uansett vær.

Kommentarer til denne saken