Gå til sidens hovedinnhold

Poesifestivalens første dag: - Ønsker å gi poesi en plass i hverdagen

Artikkelen er over 3 år gammel

Da første dag av Poesifestivalen Larvik ble sparket i gang på Sanden Scene fredag kveld, var ordfører Rune Høiseths tale klar: - Vi ønsker å ufarliggjøre poesien, samt gjøre den mer tilgjengelig.

Da lederen for Poesiparken, Helle Riis, ønsket fylkesordfører Rune Hogsnes og ordfører Rune Høiseth velkommen, var Hogsnes' tale klar: - Det var absolutt ikke tilfeldig at valget falt på Larvik da det ble bestemt en kommune som ville samarbeide med arbeidet om å gjøre poesi mer hverdagslig.

- Jeg tror mange føler at poesi er litt utilnærmelig. Vi ønsker, i vårt arbeid, å ufarliggjøre poesien, samt gjøre den mer tilgjengelig, sier Larviks ordfører Rune Høiseth fra scenen.

Både Høiseth og Hogsnes er enige om at det er viktig at poesien får mer plass i dagligdagse settinger, samt at det bør settes fokus på mediedekning av poesi.

- Lyrikk og lyrikere får ikke dekning på samme måte som krimromaner og romanforfattere, der de mest etablerte opplever en helt enorm mediedekning. Vi ønsker å være en sentral aktør for å vise frem poesi, forteller Hogsnes.

- Vi ønsker rett og slett å gi poesi en plass i hverdagen, sier Høiseth.

Humoristisk prolog

Herborg Kråkevik entret scenen etter de to ordførerne, og leverte en prolog som bestod av både humor, imitering og ydmykhet. Hun spøket blant annet med valgkampen som foregår, og politikernes uttalelser.

- Alt politikerne lirer av seg i disse dager er vel ikke akkurat poetisk, ler Kråkevik, som også imiterte flere kjente politikere fra scenen.

Videre forteller hun om hennes forhold til lyrikk og litteratur, og gir uttrykk for at hun blir nervøs av å se så mange dyktige mennesker blant publikum.

- Selv tviler jeg på nesten alt - religion, politikk, og iallefall meg selv. Men jeg tror på litteratur, og jeg tror på meningen med at litteratur finnes. De som skaper litteraturen, som hjelper en med å finne ordene en ikke alltid klarer å finne selv, fortjener all verdens respekt fra oss andre, sier Kråkevik.

- En ære

I salen fant man mange kjente ansikt, som fulgte med på opplegget på scenen. Blant annet Frode Grytten, som skulle opptre senere på kvelden, satt blant publikum under Kråkeviks prolog.

Også vinneren av årets Wildenveypris, Annelita Meinich, satt blant publikum, før hun entret scenen for å ta imot den ærefulle prisen.

- Det er virkelig en ære, og det betyr veldig mye for meg, sa en rørt Meinich.

Meinich har drevet radioprogrammet Diktafon for NRK de siste årene. Tidligere i år ble det gjort klart at programmet skal legges ned, hvilket har møtt store protester fra ulike forfattere og kjente personligheter.

Bare begynnelsen av poesiprosjektet

- Programmet har betydd mye for meg, og selvsagt er det trist at det ikke skal fortsette, men jeg vil gjerne benytte muligheten til å virkelig takke NRK for at de ga meg muligheten til å drive med det så lenge jeg gjorde. Jeg kan aldri få uttrykt nok hva de ulike samtalene har betydd for meg, sier Meinich.

Meinich hadde med seg sin søster, Ellen Horn, som hun kunne fortelle var oppkalt etter Herman Wildenveys dikt "Eventyr til Ellen". Horn ble bedt om å komme opp på scenen for å lese diktet, og det var to tydelig rørte søstre som klemte hverandre etter opplesningen.

Publikum virket til å kose seg med kombinasjonen av prolog, diktopplesninger og meningsfylte taler. Ordfører Rune Høiseth uttrykte en stolthet over å få representere Larvik, og spesielt med tanke på det pågående poesiprosjektet.

- Dette er bare begynnelsen, avslutter Høiseth.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.