Gå til sidens hovedinnhold

Har uskadeliggjort rørbombe fra stjålet bil: – Opplysningene vi har er at den var svært farlig

Artikkelen er over 2 år gammel

Rett før klokka 20 torsdag kveld, melder politiet at bomba som ble funnet i en stjålet bil nå er uskadeliggjort. Selve operasjonen ble utført på et steinbrudd i Larvik.

Det var ti timer etter at den mistenkelige gjenstanden i bilen ble funnet klokka 10 torsdag formiddag.

Bombegruppa i politiet ble tilkalt, og etter hvert kunne de konstatere at det var en rørbombe.

– Det er ikke gjennomført evakuering av området, men opplysningene vi har om bomben er at den er svært farlig. Noe mer konkrete opplysninger kan jeg ikke gi, sier politiadvokat Nina Magnussen Røed til VG.

Planen var trolig å frakte den til et steinbrudd i distriktet, og uskadeliggjøre den der.

Det kan operasjonsleder Anne Meyer bekrefte at ble gjort:

– Den ble flyttet til Hedrum Pukkverk. Der uskadeliggjorde bombegruppa rørbomba, sier hun.

– Hvordan ble den uskadeliggjort?

– Det kan vi ikke si noe om, det er det bombegruppa som har gjort. 

– Hvor farlig var bomba?

– Det er for tidlig å si noe om, men bombegruppa omtalte det som en farlig gjenstand. Nå skal bomba til kriminalteknisk undersøkelse. Saken vil etterforskes, da vil man få flere svar, sier operasjonsleder Anne Meyer.

Politiet har foreløpig ingen formening om hva bomba skulle brukes til.

– Det er et spørsmål vi lurer på også, det er altfor tidlig å si noe om.

Tre personer pågrepet

Klokka 17: – Bombegruppa har funnet en rørbombe i bilen, og jobber nå med å destruere den, uten at det skal skje noen skade, forteller innsatsleder Anne Meyer i Sør-Øst politidistrikt til Østlands-Posten.

Hun kan ikke si noe mer om hvor lang tid dette vil ta, eller om det vil være nødvendig å etablere en større sikkerhetssone eller evakuere de nærmere bygningene i området.

– Det må bli opp til bombegruppa å si noe mer om hvordan dette vil foregå. De er på plass i området, sammen med en patrulje og en innsatsleder fra Sør-Øst, forklarer Meyer.

Ifølge Wikipedia er en rørbombe som det ligger i navnet, et rør fylt med eksplosivt materiale. Det er ofte et endestykke i hver ende, og ved antennelse sprenges rører i mange fragmenter. Sortkrutt er det vanligste materialet å bruke.

Det har vært mange ulykker med rørbomber, og risikoen for at rørbomben antennes ved et uhell er stor, da kruttet kan selvantenne ved friksjon.

Litt før klokken to natt til torsdag stanset politiet en bil på Elveveien i Larvik, etter at en politipatrulje hadde observert en kjenning av politiet som oppholdt seg på Esso-stasjonen på Elveveien.

Da mannen satte seg inn i en bil for å kjøre fra stedet stanset politiet bilen. Det viste seg at bilen tidligere var meldt stjålet, og at kjennetegnene på bilen også var stjålet.

I bilen befant det seg to menn og en kvinne, og det tre ble tatt med til arresten i Tønsberg. Pågripelsen av de tre foregikk uten dramatikk.

(Saken fortsetter under bildet.)

Varslet bombegruppa

Bilen de tre kjørte ble tauet inn til Larvik rednings lokaler på Bommestad, og plassert i selskapets lokaler på østsiden av Lågen.

Under ransakelsen av bilen ble det funnet det som betegnes som en gjenstand, og som politiet vurderte som mistenkelig.

– Det har blitt funnet en gjenstand i bilen som vi har sendt bilde av til bombegruppa i Oslo. Gruppa har nå ankommet stedet, sa operasjonsleder hos politiet i distrikt Sør-Øst, Trond Egil Groth, til avisa torsdag.

Groth ville imidlertid ikke si noe om hva slags gjenstand det var snakk om.

– Det er i hvert fall en gjenstand som bombegruppa fattet interesse for. De gjør nå det de kan for å kartlegge hva dette er for noe. Noe særlig mer enn det vet vi ikke nå – vi må bare avvente melding fra bombegruppa, sa operasjonslederen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Ikke evakuering

Da ØP var på stedet torsdag ettermiddag var politiets bombegruppe i gang med å forberede undersøkelser av bilen om gjenstanden, og ØP fikk opplyst av politiet at det kunne ta lang tid før man ville klare å gjennomføre de nødvendige undersøkelsene.

– Det er foreløpig ikke klart om det dreier seg om en bombe eller kun en harmløs gjenstand, sa innsatsleder hos politiet, Svenn Arne Heian, til Østlands-Posten torsdag ettermiddag.

Ifølge Heian sto bilen inne i Larvik rednings lokaler, og ville bli undersøkt med bombegruppas robot.

– Vi vil vurdere hva vil skal gjøre videre, men foreløpig er det ikke besluttet noen form for evakuering i området eller stenging av nærliggende veier.

– Men dette vil bli fortløpende vurdert, sa Heian.

Kort tid etter at bombegruppa ankom stedet ble området foran bygningen der bilen sto, som ligger rett ved Gamle E18, tildekket slik at publikum ikke skulle ha innsyn til politiets og bombegruppas arbeid på stedet.

 

Kommentarer til denne saken