Søkte etter kulturminner med metalldetektor – fikk fengsel for å ha beholdt tingene han fant

Fornøyd: Aktor, politiadvokat Øyvind Waale Hellenes, var fornøyd med at straffen på 21 dagers fengsel ble opprettholdt. Til høyre domfeltes forsvarer, Truls Eirik Waale. Arkivfoto

Fornøyd: Aktor, politiadvokat Øyvind Waale Hellenes, var fornøyd med at straffen på 21 dagers fengsel ble opprettholdt. Til høyre domfeltes forsvarer, Truls Eirik Waale. Arkivfoto Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

21 dagers fengsel er straffen for å stjele oldtidssaker fra staten. Det har en larviking (43) fått erfare etter at han beholdt en rekke funn han gjorde i jorda i Larvik-distriktet.

DEL

I seks år brukte Larvik-mannen fritiden på å lete i jorda etter historiske skatter fra vikingtid, jernalder og steinalder i åkrer i Larvik – og han fant en rekke gjenstander.

Flere av dem var så gamle at det var påkrevd at han leverte dem til fylkesarkeologene, men mannen beholdt dem selv.

– Jeg mener tingene tilhører Larvik, sa mannen, og forklarte med det at han var lite lysten på at de skulle forsvinne ut av distriktet og ende opp på et kontor i Vestfold fylkeskommune – eller som han sa i det første politiavhøret - i en «skuff i Oslo».

Anken avvist

Nå er 43-åringens anke til Agder lagmannsrett forkastet og straffen på 21 dagers fengsel blir stående. Den eneste endringen fra Larvik tingretts dom fra i fjor høst, var at mannen nå får tilbake fire sølvmynter som politiet beslagla.

43-åringen har lagt fram kvitteringer på at han kjøpe dem blant annet på auksjoner på nettet, og at dette ikke var mynter han fant i jorda i Larvik. Lagmannsretten mente derfor man ikke hadde adgang til å kreve dem inndratt.

I alt var han tiltalt for å ha beholdt 22 innleveringspliktige gjenstander, balnt dem lodd fra yngre jernalder og flint fra steinalderen.

Skal virke avskrekkende

– Det var et riktig resultat, sier aktor i saken, politiadvokat Øyvind Waale Hellenes hos økoteamet i Vestfold.

Da saken gikk i tingretten i august 2016, ba han om 27 dagers fengsel for Larvik-mannen. Dette for at straff skulle virke avskrekkende for andre, slik at de som leter med metalldetektor, vet at de kan bli straffet hvis de ikke registrerer viktige, gamle funn.

LES OGSÅ: Må kanskje frede jordene for å redde historien

– De andre som går ute på jordet her må skjønne at det er et ris bak speilet – de kan faktisk ende opp i fengsel, sa Waale Hellenes, da saken gikk i tingretten.

Historien forsvinner

Fylkesarkeolog Ragnar Orten Lies vitnemål har vært sentralt i begge rettsinstanser. I lagmannsretten kunne fylkesarkeologen i Vestfold fortelle om de alvorlige konsekvensene det får når folk unndrar viktige funn, og dermed ødelegger samfunnets hukommelse om blant annet vikingenes virke i distriktet.

LES OGSÅ: Hobbyarkeologer søker på Kaupang i «nattens mulm og mørke»

– Så lenge du har tapt funnstedet, så er verdien redusert. Den lange investeringen ligger i informasjonen om hvordan funnet er gjort, forklarte han i retten i fjor.

I forrige uke kunne han røpe at antall funn som blir levert inn til fylkesarkeologene i Vestfold, har eksplodert etter at saken mot 43-åringen har blitt kjent.

Anke ikke avklart

43-åringen tok betenkningstid da han fikk dommen fredag.

Mannens forsvarer, Truls Eirik Waale, ønsker ikke å kommentere dommen da han ikke har konferert med sin klient.

Det er så langt ikke tatt stilling til en eventuell anke. Ankefristen er på to uker.

Artikkeltags