Politiet henlegger sak mot Axels tivoli: – Vi har tapt flere millioner kroner, raser tivoli-sjefen

OPPGITT: Tivolisjef Mikael Andreasson (innfelt) i Axels tivoli mener arrestasjonen av hans medarbeidere kostet firmaet dyrt.

OPPGITT: Tivolisjef Mikael Andreasson (innfelt) i Axels tivoli mener arrestasjonen av hans medarbeidere kostet firmaet dyrt. Foto:

17 ukrainske tivoliarbeidere ble i fjor høst arrestert på messa og utvist fra Norge. Politiet mente arbeiderne ved Axels tivoli manglet gyldig arbeidstillatelse. Tivoliet hevdet på sin side at de hadde alt i orden. Nå har politiet henlagt saken mot tivoliet.

DEL

(tb.no) – Vi er veldig glade for at saken er henlagt. Det viser at vi ikke har gjort noen feil og at vi hadde tillatelsene i orden, sier tivolisjef Mikael Andreasson om henleggelsen.

Saken har kostet tivoliet dyrt, både i omdømme og i kroner, hevder Andreasson.

Dette skal ikke være det samme utgaven av Axels tivoli som var i Larvik i tidsrommet rundt 17. mai i fjor. Det finnes to ulike versjoner, med forskjellige eiere ifølge Dorel Nencio, som ble intervjuet av Østlands-Posten i fjor.

LES OGSÅ: Dette blir det ikke noe av i år: – Det hører med så det er selvfølgelig trist

– Vi har tapt rundt fem millioner kroner på dette, sier en svært oppgitt tivolisjef. Og legger til:

– Vi reiser med to avdelinger av tivoliet, og den ene avdelingen ble stengt en periode etter at arbeiderne våre ble utvist. Dette var tivoli-teknikere som vi er avhengig av. De ble utvist i to år. Nå håper jeg de etter hvert kan komme tilbake for å jobbe hos oss, sier han.

Utviser 17 ukrainere som jobbet på tivoliet

Messesjefen: – En trist sak

Betjenter i Politiets utlendingsenhet pågrep de ukrainske statsborgerne inne på Messafestivalen, og sendte dem til utlendingsinternatet på Trandum.

Dermed måtte flere attraksjoner på tivoliet holdes stengt. Messegeneral Arild Johansen kunne ikke gjøre annet enn å stå og se på at publikum ruslet skuffet ut av området. Først ble det rapportert om 12 pågrepne arbeidere, men tallet ble etter hvert oppjustert til 17.

Johansen i messestyret syns hele saken er lei. Styret legger ned utallige timer frivillighetsarbeid for at messa skal generere kroner til kultur- og idrett i Tønsberg. Messa har en avtale med tivoliet at festivalen får en viss prosentsats av deres omsetning.

– Med fasit i hånd så er denne saken bare trist. Både med tanke på politiets oppførsel overfor oss som arrangør og overfor publikum. Vi tapte både penger og publikum, og fikk også indirekte svertet vårt arrangement. Henleggelsen gjør «godt» med tanke på fremtidig frivillighetsarbeid, sier Johansen.

Messe-Arild fortviler: – Oppførselen til politiet er helt snodig

Flere påklaget vedtaket

Det var altså under Messafestivalens høstutgave i september i fjor at Politiets utlendingsenhet dukket uanmeldt opp. De mente flere av arbeiderne på det omreisende Axels tivoli manglet gyldig arbeidstillatelse.

Tivoliet hevdet at arbeiderne hadde svensk arbeidstillatelse, og at de da kunne jobbe et visst antall dager i Norge.

Men at alt var i orden i fjor høst, var ikke UDI og politiet enige i. Politiadvokat Ingvild Greve ved seksjon for økonomi- og miljøkriminalitet uttalte følgende til Tønsbergs Blad i mars i år.

– UDI konkluderte med at de 17 arbeiderne som ble pågrepet skulle utvises fordi de ikke hadde gyldig arbeidstillatelse.

Flere av arbeiderne nektet å godta utvisningen.

– 12 av arbeidstakerne har påklaget vedtaket, og klagesakene er ikke avgjort ennå, forklarte Greve i mars.

Politiet etterforsker fortsatt Axels tivoli for mulig lovbrudd: – Vi har hatt en alvorsprat med dem, sier Messe-Arild

– Tvil om tivoliet kan straffes

Selv om saken nå er henlagt – så forklarer politiet at arbeidstakerne ikke hadde nødvendig arbeidstillatelse.

– Hvorfor har politiet henlagt saken?

– Det er bekreftet ved UDIs behandling av utlendingssakene at arbeidstakerne ikke hadde nødvendig arbeidstillatelse. Dette innebærer at det foreligger brudd på utlendingsloven § 108 tredje ledd. For at tivoliet skal kunne straffes etter denne bestemmelsen, må det ha vært grovt uaktsomt av dem å benytte den nevnte arbeidskraften. Etterforskningen etterlater tvil om tivoliet har utvist tilstrekkelig klanderverdighet for å kunne straffes. Derfor har straffesaken mot tivoliet blitt henlagt på grunn bevisets stilling, forklarer politiadvokat Ingvild Greve.

– Betyr henleggelsen at Axels tivoli likevel hadde alt i orden?

– Axels tivoli hadde ikke anledning til å benytte seg av arbeidstakerne. Tatt hensyn til det strenge beviskravet i straffesaker, er det som nevnt ikke funnet grunnlag for å straffeforfølge tivoliet. Det understrekes imidlertid at utlendingene arbeidet ulovlig i landet, og politiets etterforskning i saken bekrefter at det var riktig av politiet å reagere mot tivoliets bruk av utenlandsk arbeidskraft, opplyser politiadvokaten.

Tivoli-eier etter utvisningen av 12 ansatte: – Vi hadde alle nødvendige tillatelser

Artikkeltags