(Romerikes Blad): – Appen TikTok er en del av en ny trend som skremmer oss litt. Unge barn sender penger til fremmede i håp om å få flere følgere i appen, sier leder i Nettpatruljen i Øst politidistrikt, politioverbetjent Jostein Dammyr.

«Stjernene» på TikTok som politiet sikter til er selv ungdommer – gjerne i alderen 15–17 år. Under såkalte livestreams ber mange av dem barna sende coins for å få navnet sitt nevnt under streamen.

– Stjernene, eller influenserne som vi kan kalle dem, reklamerer da for de andre brukerne. I enkelte tilfeller så sier de bare navnet på den som har gitt dem mest penger, det trenger ikke være noen kontekst, sier politioverbetjenten.

Ifølge NRK bruker én av tre tiåringer TikTok ukentlig. Appen har over 800 millioner brukere over hele verden.

– Enkelte influensere reklamerer også med at de som sender mest penger «får en telefonsamtale med meg». Siden de er såpass unge selv så er det ikke sikkert at de har de samme etiske retningslinjene som vi voksne har.

Må kjøpe coins

Ifølge politiet kjøper barna i tillegg «gaver», slik som hjerter for å sende til andre brukere. For å kjøpe disse må man bruke coins som i realiteten er ekte penger.

For 100 coins koster det 11 kroner, mens prisene øker hvis man ønsker å kjøpe større pakker.

Spørsmålet politiet stiller seg er hvorfor.

– Vi har selv tittet gjennom appen. Noe av det vi fant er bekymringsfullt, mens noe trekker vi på smilebåndet av. Det er fullt forståelig for oss at appen er populær blant barn og unge, sier Dammyr.

– Hva mener dere er bekymringsfullt innhold?

– Vinklingen på noe av innholdet mener vi er det. Hos enkelte spilles det mye på kropp og som voksen så skjønner man hvilke mekanismer som spiller inn.

FAKTA:

  • Shoutouts er når når noen – spesielt populære brukere av sosiale media – nevner andre brukere for sine følgere. Ofte også med en oppfordring om å følge den personen.
  • Coins er betalingsmiddelet som blir brukt i appen TikTok. Coins får du kun tak i ved å bruke ekte penger.
  • TikTok er en videodelingsapp der brukerne kan legge ut og se videoer fra hele verden. Aldersgrensa for appen er i Appstore 12 år.
  • Influenser er et begrep som i hovedsak er blitt brukt om bloggere, men som nå også blir brukt om personer som er med på å påvirke andre mennesker.

Advarte i leserinnlegg

En av dem som også har advart mot TikTok er influenser og TikTok-brukeren Ingrid Bergtun.

Selv har hun nærmere 40.000 følgere via appen.

I et leserinnlegg i Aftenposten forrige uke, rettet hun kraftig skyts mot flere norske brukere som oppfordret dem som fulgte livestreamene om å sende flest mulig gaver.

– Dette er absolutt ikke noe nytt fenomen og jeg har sett praksisen i lengre tid. I begynnelsen var det mange streamere som ga en belønning hvis de fikk en gave, men dette har eskalert. Nå ser jeg oftere at det er egne livestreams som kun blir opprettet for å få inn mest mulig penger, sier Bergtun til RB.

Hun lurer nå på hvorfor ingen har tatt opp problematikken tidligere.

– Jeg tror kanskje det er en app mange undervurderer. I tillegg er det ganske skjult hvordan dette foregår, man må sette seg inn i appen for å forstå at det faktisk koster penger å sende en «panda» eller «konsert» til andre brukere. Det er nok ikke alle barna klar over.

– Ikke mulig å skru av

Daglig leder i Barnevakten, som er en stiftelse som formidler råd og fakta om medier til barn og unge, Leif Gunnar Vestbstad Vik forteller at de ble gjort kjent med problematikken for en tid tilbake.

– Dette er en funksjon i TikTok som det ikke er mulig for foreldre å skru av i innstillingene. Det er med på å gjøre den ekstra problematisk, sier han.

Han forteller at det er barn helt ned i sjuårsalderen som bruker mediet.

– Forespørsler til en ung målgruppe om å sende penger er særlig problematisk fordi vurderingsevnen og konsekvenstenkningen ikke er like utviklet som hos eldre barn. Da er det lettere å bli manipulert av kjendiser som barna ser opp til.

Han ber nå både foreldrene og influenserne som oppfordrer barn til å sende penger, om å tenke seg om.

– Vi vil oppfordre foreldre som har barn som bruker TikTok til å snakke med barna om denne muligheten i appen, og at de ikke lar seg lokke til å betale. Og så kan foreldre sørge for at det ikke ligger inne noen mulighet i appen til å trekke penger fra kredittkort, sier han og fortsetter:

– Influenserne kan også tenke seg om litt mer før de velger å be om penger. De har også et særlig ansvar når de er på sosiale medier der målgruppen i hovedsak er unge barn, mener Vik.

Vil ikke advare mot bruk

Til tross for den klare oppfordringen fra politiet, ønsker de ikke å advare mot å bruke appen. Hovedmålet med å gå ut med advarselen på Facebook er at foreldre selv skal bli klar over hva barna deres holder på med i sosiale medier.

– Vi ønsker at foreldrene selv laster ned appen og snakker med barna sine. Mye av innholdet er morsomt og viser hvor fantasifulle barna er. Å nekte barna å bruke apper fungerer bare mot sin hensikt. Blir de da utsatt for noe ulovlig så tør de da kanskje ikke å be foreldrene sine om hjelp, hevder politioverbetjenten som påpeker at det ikke er appen i seg selv politiet advarer mot.

RB har sendt spørsmål til TikTok om hvordan de ser på problematikken om at unge brukere blir oppfordret til å sende penger til fremmede streamere og om de har tenkt til å se på om de kan gjøre noe med dette.

RB hadde tirsdag kveld foreløpig ikke fått noe svar.