Politikergodtgjørelser er et moralsk spørsmål

Det nye kommunestyret i Larvik

Det nye kommunestyret i Larvik Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Til tross for at ØP-redaktør Terje Svendsen og hele kommunestyret er mot Venstres forslag om å senke godtgjøringer til politikerne løfter vi et viktig prinsipp for drøfting. Først i kommunestyret – og nå er det innbyggerne i Larviks tur. Saken om godtgjøringer legges nå ut til høring – det betyr at alle som kjenner seg kallet kan sende inn sin mening om nivået på godtgjøringene i løpet av 8 uker fra nå.

Det trengs en hel landsby for å fostre et barn. Frivillige og politikere om hvert annet gjør alle hver sin del. Kanskje du er frivillig i fotballen – som er en av våre store integreringsarenaer – eller arbeider som frivillig leksehjelp, er aktiv i en velforening og skaper sosiale arenaer for folk rundt deg, er aktiv i lag og foreninger eller legger til rette med turstier. I et godt samfunn trengs alle gode krefter, også folkevalgte politikere. Spørsmålet vi reiser er om det er nivået på godtgjørelsen som gjør en politiker god. Og burde den ikke stå mer i stil med snittlønnen i Norge, 550 000,-?

Så hvordan er disse godtgjøringene. Alle som er valgt inn i kommunestyre eller annet utvalg får en fast godtgjørelse pr. år (prosent av ordførers lønn). Kommunestyrerepresentanter får 28 800,- og utvalgsrepresentanter får 28 800,- med 8 planlagte møter pr. år. Møtene i utvalgene pleier å ta 1–3 timer, men kommunestyremøter kan vare opp til 9 timer. Dersom vi deler godtgjørelsen på 8 møter utgjør det en godtgjøring på 3 600.- pr. møte. Det mener vi ikke står i stil til snittlønnen i Norge. Vi mener at den kan senkes til 2250.-/møte. Vårt forslag er fortsatt en god godtgjørelse da man i tillegg får dekket utlegg som barnepass, kjøring og tapt arbeidsfortjeneste på dagtid.

I Larvik behandles også de folkevalgte ulikt, noe vi reagerer på – de som er valgt inn i formannskapet har et snitt på ca. 6 000.- pr. møte, nesten det dobbelte av kommunestyre og utvalg. Venstre mener at alle folkevalgte er like viktig og at det skal være «lik godtgjøring for likt arbeid» – altså ned til ca. 2 250,- pr. møte. Vi forskjellsbehandler ikke folk generelt og ikke heller folk i politikken.

Østlands-Posten velger å kalle meg for populist, det får stå for dem. Å bli folkevalgt er noe du velger frivillig, og ja du bruker mye tid, men du styrer tiden din og gjør det frivillig; på din fritid. Noen må tørre å løfte den debatten, og nå gjorde vi det, fordi at vi mener at den er for høy.

Et passe nivå på godtgjøring for folkevalgte er et moralsk spørsmål og derfor løftet vi det i kommunestyre, og der mente alle andre at nivået er helt passe. Nå er du invitert å uttale deg om nivået i løpet av 8 uker til kommunen. Sammen kanskje vi finner et passe nivå for godtgjørelsen av politisk arbeid i Larvik kommune. Vi er tross alt valgt av deg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.