Gå til sidens hovedinnhold

Politikk og posisjoner

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har observert mange kamper om politisk makt og posisjoner etter spennende lokalvalg. Årets utgave knocker dem alle.

Nå er det ikke første gang at ting ikke har falt på plass og posisjonene blitt fordelt de to første dagene etter valget. Og hvem vet, kanskje skrives det under en avtale idet jeg selv sitter og skriver denne kommentaren, men kampen i kulissene, slaget om makta, som ØP har flere kilder på, er så langt vi kan skjønne helt åpen.

Da jeg skrev min forrige kommentar om situasjonen, og konkluderte med at det kun var to alternativer, så tok jeg utgangspunkt i hva som er sagt før valget og på valgkvelden.

Det var naivt.

For suget etter makt og posisjon er sterkere enn som så. Ja, kanskje enda sterkere enn det politiske innholdet. Sterkere enn visjonene, sterkere enn den egentlige lysten til å få til noe sammen. Selvfølgelig er politikken viktig og mulighetene til å få gjennomslag for sine saker for partier og politikere. Like fullt kan en lure på om hvem som bekler maktposisjonene, ordfører, varaordfører og leder for de tunge utvalgene, er enda viktigere.

Rett og slett – hvem som egentlig vil samarbeide med hvem – ut fra rent personlige og menneskelige preferanser.

Hvis en summerer opp status før dag blir til kveld i dag torsdag, virker det som om følgende vesentlige faktorer gjelder i den videre kampen:

Senterpartiet vil ikke gå inn i et forpliktende samarbeide der Frp er med.

Verken Høyre eller Arbeiderpartiet vil gjøre samme i forhold til Bedre Larvik. Både Erik Bringedal og Rune Høiseth har bekreftet det overfor ØP i dag.

Dermed snevres mulighetene inn.

En ren borgerlig flertallsblokk er umulig. Selv hvis en tar med MDG.

En rødgrønn blokk med seks partier, Ap-Sp-SV-Rødt-MDG-V er fortsatt mulig og gir 21 mandater. Men det forutsetter at Magdalena Lindtvedt og Venstre inntar en kamelmiddag, og at MDG fortsatt velger rødgrønn side. Sikkert enklest for Hallstein Bast, langt verre for Tormod Knutsen som senest på valgnatta uttalte sin store misnøye med Ap, og det som må betegnes som et påstått svik i forhold til inngåtte avtaler.

I en slik setting blir Rune Høiseth fortsatt ordfører, Olav Nordheim varaordfører, i et lag med stort politisk strekk.

Så langt vi erfarer, diskuteres det fortsatt mellom «jernbanekameratene», Ap, H og Sp. I den sammenheng, rent politisk, er det enklest for Sp. Det vil forundre om de ikke kan akseptere både H og Ap.

For Høyre sitter det langt inne for mange i partiet å skulle kutte ut Frp, som de har samarbeidet med i mange år. Dessuten å gå til sengs med den tradisjonelle hovedmotstanderen Arbeiderpartiet. Men trolig sitter det enda lenger inne i Ap-sjelen å gjøre det samme.

De rent politiske sakene og ideologiske skillelinjene er en ting, men trolig er det enda verre å bli enige om posisjonene.

Hvem skal styre skuta? Høiseth eller Bringedal? Eller vil et sterkere Senterparti kreve at Nordheim skal bli ordfører. Og hvem skal være varaordfører?

Akkurat disse spørsmålene, de rene maktposisjonene, er det stor strid om. Arbeiderparti kan med tyngde hevde at de er største parti, og da må ha ordføreren. Men er det gitt at partiet som opplevde det mest sviende nederlaget av alle, skal kunne gjøre det?

Jeg tror den største floken er nettopp dette. Og det er godt mulig den er uløselig.

Kan vi da oppleve at vi til det konstituerende kommunestyremøtet kommer uten et åpenbart flertall? At det er en blå og en rødgrønn blokk uten 21 mandater i ryggen. En 19–18 gruppering. Og fire fra BedreLarvik på utsiden.

Da kan det bli at BedreLarvik likevel sitter med avgjørelsen. Vil Erik A. Sørensen og hans flokk da ha Høiseth eller Bringedal? Eller Nordheim?

For en ordfører må vi ha.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.