Gå til sidens hovedinnhold

Krever 50 prosent kvinner i lokalpolitikken

Artikkelen er over 3 år gammel

Ap-topp går drastisk til verks for å jevne ut kjønnsbalansen blant lokalt folkevalgte.

(Siste)

Mennene dominerer i lokalpolitikken, men en regel på 50 prosent av hvert kjønn på partienes nominasjonslister ved lokalvalg kan være en løsning. Det mener i hvert fall partisekretær Kjersti Stenseng i Ap.

– Flere kvinner med i politikken handler i bunn og grunn om demokrati og demokratisering. Demokrati betyr folkestyre, og kvinner utgjør 50 prosent av befolkningen. Det handler om at folk skal representeres, sier Kjersti Stenseng til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Halvparten av befolkningen

Hun er er tilfreds med at kommunalminister Monica Mæland (H) vil ha flere kvinnelige ordførere. Høyre-statsråden synes det er altfor dårlig at tre av fire ordførere er menn, og at 66 kommuner har mindre enn 30 prosent kvinner i kommunestyrene, i et likestillingsland som Norge i 2018. Men grepene Mæland tar er ikke nok, mener Stenseng.

Foruten regelen om 50 prosent har Stenseng fire andre tips til ministeren for arbeid internt i partiene:

  • Bevisstgjøring av nominasjonskomiteer
  • Direkte kontakt fra partiene sentralt med enkeltkandidater for nominasjon og renominasjon
  • Kvinne på topp og andre fylkesvise skoleringer for kvinner
  • Mentorordninger: Erfarne kvinnelige politikere følger opp nye

Nederst i saken kan du bruke det interaktive kommunebarometeret for å sjekke kvinneandelen i din kommune!

Mer radikale grep

Ap-toppen er enig med Mæland om at partiene må starte med seg selv, men hun tror samtidig at det trengs mer radikale grep enn det Høyre-statsråden legger opp til.

– Vi vet at kvinners deltakelse i politikken er avgjørende for hvilke løsninger vi ender opp med. Full barnehagedekning, skolefritidsordning og flere sykehjemsplasser er eksempler på saker der kvinner har trukket erfaringer fra hverdagslivet med inn i partipolitikken, sier Stenseng.

– Det er fint at Mæland setter flere kvinner i lokalpolitikken på dagsordenen. Det er et initiativ Ap ønsker velkommen, understreker partisekretæren.

Saken fortsetter under bildet.

To konkrete grep

Mælands to grep for å øke andelen kvinner lokalt er en motivasjonskampanje og et interaktivt kommunebarometer som viser representasjonen av kvinner i samtlige norske kommuner.

Saken fortsetter under bildet.

– Kommunene kan på den måten sammenligne seg med andre og konkurrere om å bli bedre. Det kan skape debatt og bidra til åpenhet rundt temaet, sier Mæland.

Å sette opp annenhver kvinne og mann på nominasjonslistene, og gi like mange kvinner som menn stemmetillegg, er to andre bidrag som kommunalministeren er tilhenger av.

Arbeid gir resultater

I Aps vedtekter er det nedfelt at kjønnene skal være likt representert, både på lister, i styrer og utvalg.

På lokale valglister må begge kjønn være representert på de to øverste plassene, og det skal være likt antall kjønn blant de forhåndskumulerte. For øvrig på listene må det være en fordeling på 50-50, men ingen konkret bestemmelse om annenhver mann og kvinne.

Vi vet at kvinners deltakelse i politikken er avgjørende for hvilke løsninger vi ender opp med.

Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap

Høyre, derimot, har ingen regler om å sikre representasjon av begge kjønn, men følger likevel prinsippet så langt det er praktisk mulig begge veier.

Kvinneandelen av landets Ap-ordførere er på 33,5 prosent (68 av 203), mens Høyres andel utgjør 22 prosent (14 av 63). 1.512 av Aps 3.448 folkevalgte i kommunestyrene er kvinner. Det er en representasjon på 43,8 prosent. Høyres tilsvarende prosentandel er på 35,9 prosent (702 av 1.953).

– Ap har i lang tid jobbet for å få flere kvinner til å stille til valg som ordførere. Arbeidet har gitt resultater, men partiet er ikke i mål, understreker Stenseng. (ANB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.