Bereta tar imot Østlands-Posten hjemme i huset sitt på Løve i Tjølling lørdag ettermiddag. På grunn av manglende språkkunnskaper har han ikke selv lest ØP-saken som sto på trykk samme dag, men han har fått med seg at det blåser rundt mannen som har vært hans arbeidsgiver de siste sju årene.

Les også: Trekker seg fra alle verv - frykter skittent spill

En oversettelse fra ØPs journalist får ham imidlertid til å riste på hodet.

– Dette stemmer ikke. Vi satte selv på kryssene på stemmesedlene og reiste av egen fri vilje til stemmelokalet, sier han om påstanden om at Rolf Kristian Gjerstad skal ha gitt ham og en kollega ferdig utfylte stemmesedler inne i stemmeavlukket på Larvik bibliotek mandagen før.

– Ikke presset

Beretas kollega Tomasz Durbas, som han også deler bolig med, var ikke til stede på biblioteket på det aktuelle tidspunktet sist mandag, men forteller til ØP at det var ham, og ikke Gjerstad, som sørget for at Bereta og en annen kollega benyttet seg av stemmeretten.

Ikke-norske statsborgere som har vært bosatt i Norge de tre siste årene før valgdagen, har rett til å stemme ved kommunestyre- og fylkestingsvalg.

– Jeg er interessert i politikk, og jeg anbefalte mine venner å stemme på noen vi kjenner, som for eksempel Rolf Kristian og sønnen hans, som er kjempefine folk. Rolf har ikke presset oss på noe vis, forsikrer Durbas, som forklarer de ferdig avkryssede stemmesedlene slik:

– I stemmelokalet er det en mengde stemmesedler med en lang rekke partier. For å gjøre det enklere for mine venner ba jeg dem gjøre alt klart på forhånd. Det er årsaken til at kryssene allerede var satt på da de ankom biblioteket.

Kunne ikke veien

Ifølge Bereta var det heller ikke Gjerstads idé å følge sine ansatte til biblioteket.

– Fordi vi ikke visste hvor stemmelokalet var, spurte jeg Rolf Kristian om han kunne vise oss veien. Det sa han ja til, og vi fulgte etter ham i vår egen bil.

– Men hvorfor ble han med inn i lokalet?

– Vi hadde hørt at det også fantes en blå stemmeseddel (for fylkestingsvalget, journ.anm.), men var usikre på om vi klarte å finne den riktige seddelen. Rolf Kristian hjalp oss bare med dette. Jeg er ærlig talt overrasket over alt oppstyret dette har skapt i ettertid, fordi i mine øyne har ikke Rolf gjort noe galt. Hadde vi vært norske, er jeg hundre prosent sikker på at dette ikke ville ha skjedd, sier Bereta.