Norges omstridte innvandrings- og inkluderingsminister ble et hovedtema under valgdebatten i Boligmappa Arena.

Ni ungdomspolitikere fra like mange partier utgjorde panelet, og Aps representant var blant dem som ikke sparte på kruttet:

– Det er tusen grunner til å kaste den sittende regjeringa. Ett av dem er Sylvi «føkkings» Listhaug! utbasunerte han til formiddagens kanskje kraftigste applaus fra de rundt 750 Thor Heyerdahl-elevene i salen, før han fikk beskjed fra debattleder om å passe på språkbruken.

Saken fortsetter under bildet.

 

LES OGSÅ: Sabry imponerte Listhaug på Larvik-visitt

Ministerens eget parti slo imidlertid raskt tilbake:

– Det vi har gjort mens vi har sittet i regjering, er faktisk å styrke integreringen, og det er vi stolt av. Ullensaker kommune er utnevnt til landets beste på integrering. Det er en Frp-kommune, fastslo Christoffer Pederssen, som er andre nestformann i FpU.

– Men det er nå engang sånn at det er ikke alle som skal være her i landet. Kommer du hit og for eksempel bedriver kriminalitet, så skal du ut, la han til.

Fornøyd valgansvarlig

Men om gapet mellom Ap på den ene siden og Frp og Høyre på den andre kan framstå både dypt og bredt, er forskjellene ørsmå i praksis, påpekte flere av de andre debattantene.

– Arbeiderpartiet høres fine ut. Men i realiteten driver de Frp-politikk, hevdet KrFU, og Unge Venstre fulgte opp:

– Selv om vi har hørt Høyre og Ap kjefte mye på hverandre her i dag, er de like som to dråper vann. Eller to dråper olje, om du vil, sa Tiril Eid Barland med referanse til de to partienes manglende vilje til å si et klart og tydelig nei til åpning av nye oljefelt på norsk sokkel.

Valgansvarlig Kari Anne Nilsen var svært fornøyd med gjennomføringen etter at den første av to debattrunder var gjennomført.

– Jeg synes elevene hadde forberedt gode spørsmål, og det var lett å se at mange fulgte med og var ordentlig engasjerte underveis. Disse skoledebattene er kjempeviktige i den praktiske demokratiopplæringen.

Fikk møte politikerne

Elevene fikk også sjansen til å slå av en prat og stille det de måtte ha av spørsmål direkte til de unge politikerne. I skolens første etasje var det nemlig lagt opp til valgtorg.

LES OGSÅ: Kulturministeren besøkte Larvik og lovet å komme på neste Nesjarspel

– Jeg er opptatt av at alle skal ha muligheter til å klare seg økonomisk og at staten fanger opp de svakeste i samfunnet, forteller Elizabeth Mukendi (19).

Saken fortsetter under bildet.

 

Hun har stoppet ved Unge Venstres stand, hvor hun blir tatt godt imot av Tiril Eid Barland og Elise Amanda Nyheim.

– Skal du stemme Venstre?

– Nei, det vet jeg ikke. Jeg er litt nysgjerrig på de fleste partiene egentlig, svarer Mukendi.

Stortingsvalget går av stabelen 11. september, men allerede tirsdag er det skolevalg.

Julie Barikmo (17, snart 18) skal også benytte seg av stemmeretten sin. ØP møter henne i engasjert samtale med FpUs Christoffer Pederssen.

– Hva jeg skal stemme vil jeg ikke røpe, men Frps politikk interesserer meg, så mye kan jeg si, smiler hun.