Høyre skal levere sunnhet til folket

NORGES MATFAT: Sven Marius Gjeruldsen-Halle (t.v.), Erik Bringedal, Birgitte Gulla Løken, Olav Roligheten Eftedal og Marie Offenberg vil satse på det som er unikt for Larvik. Det vil gi vekst, lover de.

NORGES MATFAT: Sven Marius Gjeruldsen-Halle (t.v.), Erik Bringedal, Birgitte Gulla Løken, Olav Roligheten Eftedal og Marie Offenberg vil satse på det som er unikt for Larvik. Det vil gi vekst, lover de. Foto:

Når Høyre – med Erik Bringedal (65) i front – går til valg om knappe to uker, er det for å gjøre Larvik sunnere, på alle mulige områder.

DEL

– Sunnhet kan handle om alle aspekter ved samfunnet, egentlig, sier Bringedal.

– Det kan dreie seg om hva vi spiser, helsa vår, natur og miljø. Men det kan også gjelde på andre områder – som økonomi og måten vi driver kommunen på.

Med ei trekasse bugnende av friske grønnsaker møter Høyre manns- og kvinnesterke opp til intervju i ØPs redaksjonslokaler. Den kassa vil de gjerne ha med på bildene.

Ikke fordi den er fargerik og iøynefallende, men fordi den er et synlig bevis på hva slags fantastisk råvareeldorado Larvik faktisk er.

– Vi bor midt i Norges matfat. Og det er en enorm variasjon i det matfatet. Vi har ikke bare veldig mye av én ting, vi har utrolig mye forskjellig, sier 5.-kandidat Olav R. Eftedal (18), som selv er oppvokst på gård i Hvarnes.

Vil ha matfestival

Marie Offenberg, kumulert på 2.-plass, lover at partiet skal legge til rette for at mest mulig lokalprodusert mat skal være tilgjengelig for Larviks befolkning.

– Jeg er for eksempel selv storforbruker av REKO-ringen på Torget. Om vinteren må de ned i kjelleren under Torget, men vi har snakket om å prøve å få dette flotte tilbudet opp og gå på en mer stabil måte.

Eftedal brenner for å få etablert en matfestival i hjemkommunen.

– Jeg er vant til å ha jorder rett utenfor husveggen, med gulrøtter, poteter, korn og mye annet, og det er en veldig spesiell følelse å kunne plukke maten selv. Jeg vil at alle skal ha den samme muligheten til å nyte kortreist mat fra kommunen vår. For å promotere det ønsker vi å satse på en matfestival med mat fra Larvik og Vestfold.

(Saken fortsetter under bildet.)

OFFENSIV GJENG: Høyre mener det er tid for et skifte og at Erik Bringedal (t.v.) er mannen som bør ha ordførerkjedet rundt halsen de neste fire årene.

OFFENSIV GJENG: Høyre mener det er tid for et skifte og at Erik Bringedal (t.v.) er mannen som bør ha ordførerkjedet rundt halsen de neste fire årene. Foto:

Store muligheter for turisme

Men Larviks natur kan brukes til mer enn matproduksjon, påpeker 4.-kandidat Birgitte Gulla Løken (50).

– Naturen vår er unik, og når det gjelder turistnæringen er vi sikre på at vi har mer å gå på. Vi ønsker å styrke kultur-, natur- og opplevelsesbasert turisme, sier hun, og trekker fram Høyt & Lavt og Foldvik Familiepark som gode eksempler på vellykkede konsepter.

Sven Marius Gjeruldsen-Halle (37) nevner historie som et annet trekkplaster.

– Vi har en lang historie i området her. Viking-historien er jo ganske rik, for eksempel, og den kan vi bruke for alt den er verdt, mener han, og fortsetter:

– Mange kommuner som sier at de ønsker å satse på opplevelsesturisme, må først slite med å få folk til å komme seg til kommunen. For vår egen del er vi i den heldige situasjonen at det er utrolig mange som reiser gjennom Larvik hvert år. De kommer med SuperSpeed, de reiser videre på E18, eller de bare kjører forbi på E18. Vi har med andre ord mye folk i nærområdet, vi må bare få dem til å stoppe. Og det gjør vi ved å tilby dem enda flere og bedre lokale opplevelser.

Gulla Løken mener hele cluet for å skape økt vekst ligger i å gripe fatt i det som er unikt for Larvik.

– Vi tror at det å ta tak i det som er spesielt for oss, og satse hundre prosent på det, så vil det gi vekst i både tilflytting og arbeidsplasser. Mulighetene er ubegrensede, og de ligger mer eller mindre foran nesa på oss.

(Saken fortsetter nedenfor.)

Ti spørsmål – Høyre

1. Hvis kommunestyret vedtar noe i jernbanesaken som ditt parti er uenig i, vil dere respektere vedtaket uansett utfall av valget?

– Ja.

2. Kan det bli aktuelt for dere å stemme for nye skolenedleggelser i den kommende perioden, hvis rådmannen foreslår det?

– Det kan være nødvendig å gjøre smertefulle prioriteringer for å få kommunen ut av det økonomiske uføret den er i nå – også strukturelle grep kan være nødvendig, dersom det vises at det medfører både faglig og økonomisk gevinst for Larvik. Vi bør imidlertid unngå en ny opprivende debatt om vår skolestruktur.

3. Hvordan skal vi skape flere arbeidsplasser i Larvik?

– Det er viktig at kommunen i praktisk handling viser at man prioriterer næringslivets behov. Vi ønsker blant annet at næringslivssaker av en viss størrelse skal ha et «hurtigspor» i plan- og byggesaksprosessen, slik at veien fra plan til etablering blir så kort som mulig. Dessuten må vi bli langt flinkere til å «snakke byen vår opp» til alle vi møter.

4. Bør kommunen vurdere å samarbeide med private aktører for å løse utfordringer innenfor helse og omsorg?

– Ja.

5. Hvordan bør Larvik sentrum utvikles, og hvor skal egentlig sentrum ligge?

– Sentrum ligger i beltet mellom Bøkeskogen, Torget og Indre havn. Der kommer sentrum fortsatt til å ligge. Grandkvartalet og ny jernbanestasjon i Kongegata kommer til å være viktige vekstmotorer for Larvik sentrum de neste årene, og virke som en katalysator for ytterligere investeringer og vekst.

6. Hva vil ditt parti gjøre for å styrke integreringsarbeidet i Larvik?

– De viktigste innsatsområdene vil være; utdanning, arbeid, hverdagsintegrering og retten til å leve i et fritt land. Larvik er allerede flinke på integrering. Vi kan alltid bli bedre, og derfor ønsker Larvik Høyre blant annet å samlokalisere introduksjonsprogrammet, Voksenopplæringen og NAV, slik at veien ut i arbeidslivet blir så kort som mulig.

7. Er eiendomsskatt en mulig løsning på Larvik kommunes økonomiske utfordringer?

– Nei.

8. Er bompenger en måte å finansiere en ny trafikkløsning i Larvik på?

– Vi ser i utgangspunktet ikke noe behov for bompenger i Larvik. Dersom det skulle bli aktuelt, må det sikres at det Larvik-samfunnet får tilbake langt overstiger hva bilistene må betale inn.

9. Hvilke partier ønsker ditt parti helst å samarbeide med?

– Vi ønsker å samarbeide med Senterpartiet, Venstre, KrF og Frp. Vi mener også at vi har en så god klima- og miljøpolitikk at vi kan samarbeide med MDG.

10. Hvem bør bli Larviks neste ordfører, og hvorfor?

– Erik Bringedal. Vi må få fart på Larvik, og da er vi avhengige av å få inn en ordfører med solid ledererfaring og næringslivsbakgrunn. Erik har stått i krevende lederstillinger i mange år, og har lang erfaring med å snu organisasjoner som sliter med resultatene.

Ser mot Bergen

Men veksten skal være sunn. Det samme skal samarbeidsklimaet, påpeker Bringedal.

Den tidligere næringslivslederen er nybakt pensjonist og går nå «all in» for å sikre seg ordførerkjedet fra høsten av.

– Sunnheten vi snakker om, er en metafor i tillegg til å skulle være bokstavelig og reell. Larvik skal oppfattes som en positiv og sunn kommune, sier han, og legger ikke skjul på at han synes vi larvikinger har en tendens til å «være litt negative og snakke oss selv ned».

Gulla Løken mener en by som Bergen bør være et forbilde.

– Har du noen gang hørt en bergenser som snakker negativt om byen sin? Vi i Høyre har ei ny, spennende liste, og har som mål å tilføre byen og kommunen en ny kraft. Og jeg tillater meg å si at det er sunt med et skifte en gang iblant, smiler hun.

Ifølge Bringedal skal Høyre være et forutsigbart parti for velgerne:

– Vi ønsker å være forutsigbare, og vi ønsker å være klare i måten vi gjør våre valg og prioriteringer på. Jeg tror at hvis man stiller åtte politikere fra ulike partier opp på ei rekke og stiller dem spørsmål om helse og omsorg, så vil man slite med å høre forskjell på dem. Jeg tror ikke det er politisk vilje det står på; det jeg tror blir den store mangelvaren framover, er politisk evne. Det å skaffe seg ressurser, handlingsrom og økonomi til å kunne gå løs på, og utvikle, nye ting, sier han.

– Og det er akkurat det vi skal gjøre. Vi skal være klare rundt prioriteringer, og vise tydelig hva som er våre veivalg. Og det gjør vi i den hensikt at vi ønsker å få en større grad av handlefrihet. I mine øyne er det god Høyre-politikk, avslutter Bringedal.

Tre på topp

NUMMER 1: Erik Bringedal er Høyres ordførerkandidat i Larvik.

NUMMER 1: Erik Bringedal er Høyres ordførerkandidat i Larvik. Foto:

NUMMER 2: Marie Offenberg.

NUMMER 2: Marie Offenberg. Foto:

NUMMER 3: Sven Marius Gjeruldsen-Halle.

NUMMER 3: Sven Marius Gjeruldsen-Halle. Foto:

Artikkeltags