Tidligere i dag, under sitt innlegg i Stortinget, sa statsminister Jonas Gahr Støre sa at pandemien ikke er over, men at det er viktig å så langt som mulig å unngå full nedstenging av samfunnet.

Han kom da med flere nye nasjonale tiltak og anbefalinger.

Fakta om nye koronatiltak

Dette er koronatiltakene statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) offentliggjorde under redegjørelsen i Stortinget tirsdag:

Nasjonale tiltak

­ ■ Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.

■ Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Fram til i dag har kravet vært to dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Nasjonale anbefalinger:

■ Det innføres en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.

■ Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.

■ I tillegg videreføres anbefalingen om jevnlig å teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten

■ Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

(Kilde: NTB)